• Начало »
  • Новини »
  • Инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп: „Инженерната професия е преди всичко отговорност към другите“

Инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп: „Инженерната професия е преди всичко отговорност към другите“

20 май 2020
Инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп: „Инженерната професия е преди всичко отговорност към другите“

Вижте пълният текст ТУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ако не бях инженер, щях да бъда… безработен. Никога не съм си представял

да работя друго“.

 

Колко от Вас са абсолютно убедени, че професията, която са избрали, е тяхно призвание, напълно незаменимо с друго? Един от малцината, имали това щастие, е инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп, с който Инженер.bg Ви среща в специалната ни рубрика „Ако (не) бях инженер…“. За него такъв вариант няма и е сигурен, че непрекъснато четене и развитие, следене на новите тенденции и решения са силата на нашето съвремие. Вижте какво още ни сподели той в следващите редове.

 

 

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта? 

Хм, най-ранната ми детска мечта беше да стана космонавт. 

Честно казано, не съм избирал да бъда инженер. В семейството ми няма инженери и никой не ме е подтиквал в тази посока. Но някак от малък си знам, че това е „моето“. Обичам да ровя, да разглобявам, да сглобявам. Като ученик вечно поправях някакви развалени електроники, половината части оставаха излишни след сглобяване, но работеха – някои и до днес.

 

 

Инж. Димитър Бибев е завършил Технически университет – София, специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане на промишлени предприятия“. Разработил е дисертационен труд като докторант към катедра „Електроснабдяване“ на тема, свързана с качеството на електрическата енергия. Към момента е управител на БулЕлектрик Груп ООД.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво правя в рамките на работния ден?

Проектирам, вдъхвам живот на вече направени проекти. Денят е наситен със срещи и разговори с клиенти, доставчици и партньори.

Продължавам активно да уча нови неща – опитвам се да е ежедневно.

 

Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик? Ако не, кое е различното?

Да! Като ученик в ТМЕТ „С. П. Корольов“, Дупница, в специалност „Силова електроника“, ми показаха какво значи, колко е отговорно и разбира се, интересно, да си потопен в сферата на техническите науки. Магията не започна там, но беше ясно осъзната с помощта на сериозни и дълбоко изискващи преподаватели.

 След това като студент в ТУ-София разбрах, че инженерната професия е преди всичко отговорност към другите, която не може да се случи, ако първо я нямаш към себе си. Непрекъснато четене и развитие, следене на новите тенденции и решения – това е силата на нашето съвремие и е нещото, което научих още като ученик, затвърдих като студент и доказах сам на себе си като докторант в ТУ-София, а и в живота.

 

Коя е най-смелата ми професионална мечта?

Част от професионалните мечти, които имах, започвайки пътя си, постигнах. Сега работя по новите. Първата и най-често срещана в студентските среди е да бъдеш проектант. Е, и аз така! После да правя инженеринг и да работя по значими индустриални и обществени проекти, изискващи креативност – факт вече от много години. След това да имам собствена компания и да предавам опита си на други хора – постигнато, но не и завършено. Тук вече нещата търпят непрекъснато развитие и са в процес множество желания, които мога да определя като микро професионални мечти.

 

 

Ако не бях инженер, щях да бъда...

Мммм, най-вероятно безработен. Никога не съм си представял да работя друго.

 

Как работата като инженер ме развива като личност?

Споменахме отговорността. В нашата сфера, при работата с токове и високи напрежения, тя е на първо място. Още при разработването на електро проекта е важно да се стъпва върху този фундамент. Отговорността същевременно не е проблем, отнесен само към безопасността. Тя има отношение и към партньорите, изпълнителите и инвеститорите на проекта. Всеки обект може да заработи откъм електро решение. Много е важно обаче, какво е то. И тук идва отговорността за развиване и използване на висок инженерен потенциал. Съблюдаване на най-новите изисквания и стандарти, залагане на апаратура от най-нов тип, съчетаване на техническите решения, така че да получим не само изпълним, но и рентабилен краен продукт.

В БулЕлектрик Груп с практиката си доказахме, че когато специалистът знае в дълбочина какво прави, е възможно, противно на схващанията, да даде решение, облечено с най-новото в дадената област без непременно то да е най-скъпото. Често дори се получава така, че модерният подход към решението е по-разумен от стандартни и морално изхабени в годините такива.

 

Как създавам баланс между работата и личния ми живот?

За съжаление, почти няма баланс. Когато професията ти е хоби, има проблем за близките ти. Без да осъзнаваш, търсиш адреналина в разработването на интересни проекти и технически предизвикателства, мисълта не спира да търси ново, иновативно и същевременно финансово разумно решение, което отнема време и внимание. От това страдат близките ми, но за щастие проявяват разбиране! Всяка свободна минута, разбира се, отделям за тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Имам ли хоби?

Ами, аз вече отговорих. Но, ако има нещо, което обичам да правя и е коренно различно от професията, това са разходките в планината и риболовът. Така релаксирам напълно, за жалост рядко!

 

Повече информация за БулEлектрик Груп ООД и електронния магазин bulsmart.bg, марките, продуктите и услугите, които предлагат у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

 

Източник на снимковия материал: личен архив Димитър Бибев

Получавате незабавно видеообаждане на телефона, когато някой позвъни на вратата. Вие избирате дали да отговорите или не.

прочети още

Безопасност на всички ел. нива от Legrand с опасно ниски цени! Вземете до 14.02. с -25% отстъпка за всички прекъсвачи и безплатна доставка за поръчки над 99 лв. до офис на Спиди в цялата страна.

прочети още

Елегантният дизайн на Метео станция Netatmo се вписва лесно и дискретно във всеки дом. С Метео станция Netatmo можете да анализирате минали и настоящи, вътрешни и външни данни за времето в графична форма (температура, влажност, налягане, CO2 и шум) за проследяване в реално време на обитаемата среда.

прочети още

Въпросите, които Ви вълнуват и отговорите, които заслужавате! Разгледайте подробни отговори на специалистите и се възползвайте от удължения промоционален период до 31.12.2020г.

прочети още

Настъпването на зимата всяка година кара мнозина българи да се запитат един много важен въпрос: как да отоплявам жилището си по-евтино и по-ефективно? Намерете отговор от специалистите на Legrand в dir.bg

прочети още

Често задавани въпроси и отговори за - Netatmo стартов пакет вентили за парно

прочети още

С всеки изминал ден домовете ни стават все по-"умни". Зад това определение стои онази интелигентна техника, която може да оптимизира всички възможни разходи в къщата или апартамента ни и да позволи по-бързото създаване на домашен уют.

прочети още

Стартов пакет - свързани радиаторни вентили, за централно отопление. За централно и локално (1 котел за множество апартаменти) топлоснабдяване, може да замени съществуващите термостати или механични вентили. Съвместим с 90% от радиаторите на пазара благодарение на 10-те адаптора включени в опаковката. Вентилите могат да бъдат монтирани хоризонтално или вертикално. Непрекъснато измерва температурата чрез 2 вградени сензора. Позволява управление на потока на горещата вода и прецизна настройка на температурата.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" от БулСмарт! Вземете дo -30% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още

Вече има решение, което Ви позволява пълен контрол върху източниците на отопление у дома, дори и отдалече. Свързан термостат NTH-PRO на иновативната компания Netatmo, част от семейството на Legrand е лесно решение за Вашето спокойствие. Гаранцията от 2+2 допълнителни години важи при разпространение само от оторизирани професионални партньори в мрежата на Legrand. Поръчайте през магазинът на БулСмарт за да получите професионално съдействие при стартирането на отдалечен контрол на Вашият котел за отопление, а именно: https://bulsmart.bg

прочети още

Гърмял ли e разклонител в ръката Ви? Изживяването е запомнящо се, стените са черни, уплахата силна! Ако не искате да Ви се случи отново се възползвайте от 20% намаление и безплатна доставка за качество с традиции на Legrand.

прочети още
Звънци Legrand
24 юли 2020

Комплектът радио звънци "Комфорт" от Legrand е подходящ за употреба в средно големи апартаменти или офис пространства. Ето някои от характеристиките: възможност за свързване на неограничен брой звънци към 1 бутон, обхват до 100 метра, 15 мелодии, IP44 защита на бутона.

прочети още

При покупка над 60 лв. Вашата доставка ще бъде подарък от нас до посочен офис на Спиди в страната.

прочети още

Включете се в нашата игра, като ни покажете любим летен изгрев!

прочети още

Оставете децата да опознаят дома и бъдете спокойни с Valena Life / Allure от Legrand и контактите с детска защита!

прочети още

Знаете ли, че с таговете за врати и прозорци Netatmo Pro можете да следите дали в дома Ви са останали отворени прозорец или врата и да си осигурите спокоен престой навън?

прочети още
Промо Код
23 юни 2020

Вземете промокод RAZK0620 и ползвайте отстъпка 15% за покупка на продукти Legrand!

прочети още

В сезона на ремонтите, освен майсторите – пуснете у дома безупречното качество и италианския стил на BTicino. Поръчайте до 22 юни.

прочети още

Ремонт с наелектризирани цени! Нека не изправяме косите при подмяна на електрото у дома!

прочети още

Gergana Georgieva е собственик на многофункционалния адаптор Шуко 2хUSB! Честито! Благодарим на всички участници в нашата първа игра. Очаквайте скоро следващото ни предизвикателство!

прочети още
Facebook игра
2 юни 2020

Включете всяко устройство на едно място с участие в нашата ИГРА! Играта продължава до 9.06.2020 г., а печелившият участник ще бъде обявен на 10.06.2020 г.

прочети още

Единствената интелигентна вътрешна камера, която може да разпознава лица и дава достъп до всичките й функции, без да правите допълнителни разходи за такси и абонаменти за поддръжка.

прочети още

Незабавно ще бъдете уведомени, ако човек или автомобил приближат Вашия имот! Netatmo е единствената умна Външна камера, която може да различава хора, животни и автомобили и Ви дава достъп до всичките й функции, без разходи за такси и абонаменти.

прочети още

Придайте на дома си блясък, модерна визия и стил! Декорирайте вашия офис с изящество и красота по италиански и немски стандарт! С цялостната модулна гама ключове и контакти Classia на доказания италиански производител Bticino, бранд на Legrand.

прочети още

Обстановката в света и опасността от Covid-19 ни принуди да изберем алтернативни решения за мястото, от което да работим. Офисът се премести вкъщи и се появи проблем с едновременното ползване на електронни устройства. Всички в домакинството имат неотложна работа – един учи, друг работи! Трябва да заредим устройствата си по едно и също време?

прочети още

Дълго време смарт технологиите, като интелигентните контакти, щори и осветление, се възприемаха като нестандартни, а инсталирането им се смяташе за сложно и скъпо занимание, изискващо специални познания, допълнително окабеляване, мрежови компоненти и програмиране на модули. Днес обаче, с развитието на технологиите и навлизането на безжичните комуникации, всичко това може да се постигне по-лесно, а изграждането на свързан дом е по-достъпно – като детска игра. Това коментираха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова фирма БулЕлектрик Груп и представиха иновативната серия жични и безжични ключове Valena Life / Allure with Netatmo Legrand.

прочети още

Отговор дава Netatmo Welcome камера ... Netatmo Welcome камера, защитава дома ви от взлом. Ако в дома Ви влезе крадец, Netatmo Welcome камера ще Ви изпрати сигнал за нарушител на телефона, снимка на натрапника и видео запис на неговия маршрут. Това допълнително засилва сигурността на вашия дом. Netatmo Welcome камера ги разпознава и изпраща снимка и/или видео на смартфона Ви, за да сте спокойни. Разбира се, можете да изключите записването и известията за членове на семейството, така че да не се чувстват като в Big Brother.

прочети още

Най-използвания контра-аргумент за прилагане на умни решения в дома, реално е страхът на хората от превес на техниката в техния живот. Всички сме чели поне един разказ на Азимов. Истината е, че времето от бъдещето в тези разкази дойде, но нищо от художествената измислица на великия автор още не се е случило.

прочети още

Дълго време екстри като умни контакти, щори, интелигентно осветление се приемаха като фантасмагория. Инсталирането на подобни технологии се приемаше за сложно и скъпо, но днес вече е лесно като детска игра.

прочети още

Световният производител на системи за автоматизация на жилищни и обществени сгради Vantage Controls, част от група Legrand, анонсира интеграция на гласовия интерфейс Alexa® на Amazon в ново приложение за контрол на дома,

прочети още

Какво е „умна къща“? Малко са хората, които биха признали, че всъщност не могат точно да обяснят смисъла на това понятие. Поканихме колегите от БулЕлектрик Груп, инженерингов партньор и дистрибутор на компаниите от семейството на Legrand и сертифициран системен интегратор на водещата в света система за сградна автоматизация Vantage Controls, за да разкажат пред ДигиталнаИндустрия.bg повече за новите интелигентни домове и защо страхът на хората от тях е напълно неоснователен ...

прочети още