• Начало »
  • Новини »
  • Инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп: „Инженерната професия е преди всичко отговорност към другите“

Инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп: „Инженерната професия е преди всичко отговорност към другите“

20 май 2020
Инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп: „Инженерната професия е преди всичко отговорност към другите“

Вижте пълният текст ТУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ако не бях инженер, щях да бъда… безработен. Никога не съм си представял

да работя друго“.

 

Колко от Вас са абсолютно убедени, че професията, която са избрали, е тяхно призвание, напълно незаменимо с друго? Един от малцината, имали това щастие, е инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп, с който Инженер.bg Ви среща в специалната ни рубрика „Ако (не) бях инженер…“. За него такъв вариант няма и е сигурен, че непрекъснато четене и развитие, следене на новите тенденции и решения са силата на нашето съвремие. Вижте какво още ни сподели той в следващите редове.

 

 

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта? 

Хм, най-ранната ми детска мечта беше да стана космонавт. 

Честно казано, не съм избирал да бъда инженер. В семейството ми няма инженери и никой не ме е подтиквал в тази посока. Но някак от малък си знам, че това е „моето“. Обичам да ровя, да разглобявам, да сглобявам. Като ученик вечно поправях някакви развалени електроники, половината части оставаха излишни след сглобяване, но работеха – някои и до днес.

 

 

Инж. Димитър Бибев е завършил Технически университет – София, специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане на промишлени предприятия“. Разработил е дисертационен труд като докторант към катедра „Електроснабдяване“ на тема, свързана с качеството на електрическата енергия. Към момента е управител на БулЕлектрик Груп ООД.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво правя в рамките на работния ден?

Проектирам, вдъхвам живот на вече направени проекти. Денят е наситен със срещи и разговори с клиенти, доставчици и партньори.

Продължавам активно да уча нови неща – опитвам се да е ежедневно.

 

Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик? Ако не, кое е различното?

Да! Като ученик в ТМЕТ „С. П. Корольов“, Дупница, в специалност „Силова електроника“, ми показаха какво значи, колко е отговорно и разбира се, интересно, да си потопен в сферата на техническите науки. Магията не започна там, но беше ясно осъзната с помощта на сериозни и дълбоко изискващи преподаватели.

 След това като студент в ТУ-София разбрах, че инженерната професия е преди всичко отговорност към другите, която не може да се случи, ако първо я нямаш към себе си. Непрекъснато четене и развитие, следене на новите тенденции и решения – това е силата на нашето съвремие и е нещото, което научих още като ученик, затвърдих като студент и доказах сам на себе си като докторант в ТУ-София, а и в живота.

 

Коя е най-смелата ми професионална мечта?

Част от професионалните мечти, които имах, започвайки пътя си, постигнах. Сега работя по новите. Първата и най-често срещана в студентските среди е да бъдеш проектант. Е, и аз така! После да правя инженеринг и да работя по значими индустриални и обществени проекти, изискващи креативност – факт вече от много години. След това да имам собствена компания и да предавам опита си на други хора – постигнато, но не и завършено. Тук вече нещата търпят непрекъснато развитие и са в процес множество желания, които мога да определя като микро професионални мечти.

 

 

Ако не бях инженер, щях да бъда...

Мммм, най-вероятно безработен. Никога не съм си представял да работя друго.

 

Как работата като инженер ме развива като личност?

Споменахме отговорността. В нашата сфера, при работата с токове и високи напрежения, тя е на първо място. Още при разработването на електро проекта е важно да се стъпва върху този фундамент. Отговорността същевременно не е проблем, отнесен само към безопасността. Тя има отношение и към партньорите, изпълнителите и инвеститорите на проекта. Всеки обект може да заработи откъм електро решение. Много е важно обаче, какво е то. И тук идва отговорността за развиване и използване на висок инженерен потенциал. Съблюдаване на най-новите изисквания и стандарти, залагане на апаратура от най-нов тип, съчетаване на техническите решения, така че да получим не само изпълним, но и рентабилен краен продукт.

В БулЕлектрик Груп с практиката си доказахме, че когато специалистът знае в дълбочина какво прави, е възможно, противно на схващанията, да даде решение, облечено с най-новото в дадената област без непременно то да е най-скъпото. Често дори се получава така, че модерният подход към решението е по-разумен от стандартни и морално изхабени в годините такива.

 

Как създавам баланс между работата и личния ми живот?

За съжаление, почти няма баланс. Когато професията ти е хоби, има проблем за близките ти. Без да осъзнаваш, търсиш адреналина в разработването на интересни проекти и технически предизвикателства, мисълта не спира да търси ново, иновативно и същевременно финансово разумно решение, което отнема време и внимание. От това страдат близките ми, но за щастие проявяват разбиране! Всяка свободна минута, разбира се, отделям за тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Имам ли хоби?

Ами, аз вече отговорих. Но, ако има нещо, което обичам да правя и е коренно различно от професията, това са разходките в планината и риболовът. Така релаксирам напълно, за жалост рядко!

 

Повече информация за БулEлектрик Груп ООД и електронния магазин bulsmart.bg, марките, продуктите и услугите, които предлагат у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

 

Източник на снимковия материал: личен архив Димитър Бибев

Намаляването загубата на енергия (и следователно средства) е едно от най-големите предимства на умния дом. Как се случва? Като адаптирате потреблението на енергия към собствените си навици, следите консумацията си и във всеки един момент, дори и далече от дома, можете да контролирате осветлението, отоплението и контактите вкъщи.

прочети още

Най-общо казано ползата от "умния дом" са комфорт, спестяване на енергия, сигурност и свобода да управляваме дома си от разстояние.

прочети още

Най-общо казано "умен дом" е централизирано управление на битовите системи у дома като осветление, електроуреди, отопление, видеонаблюдение и т.н. Основна цел е да улесним живота си като се разтоварим от рутинните задачи, които често са ни дори досадни.

прочети още