ЩО Е ТО „УМНА КЪЩА“ И ЗАЩО ТЯ ПЛАШИ ХОРАТА?

5 декември 2019
ЩО Е ТО „УМНА КЪЩА“ И ЗАЩО ТЯ ПЛАШИ ХОРАТА?

Що е то „умна къща“ и „интернет на нещата“?

 

„В най-широк смисъл терминът „умна къща“ e свързан с широко използвания „Интернет на нещата“ (IoT/Internet of Thinks), обхващащ всичко, свързано с интернет, който все повече се използва за дефиниране на обекти, които „говорят“ помежду си“, разясниха от БулЕлектрик Груп. „Интернет на нещата“ е съставен от устройства - от обикновени сензори, през домакински уреди, до смартфони, таблети и компютри, свързани помежду си. Чрез обединяването на тези свързани устройства в системи за автоматизация става възможно да се събере информация, да се анализира тя и да се произведе действие, което да помогне на някого с определена задача или създаване на даден процес или сценарий.

„Интернет на нещата (IoT) позволява на устройствата от затворени, частни интернет мрежи да се свързват и с останалите съществуващи такива – по този начин комуникация се реализира не само в близки мрежи, но и между различни типове“, допълниха специалистите. В този ред на мисли, умните къщи са част от „Интернет на нещата“. Посредством интернет връзка и мобилно устройство (телефон, таблет, лаптоп) вие общувате с вашия дом, като му задавате задачи през външна мобилна мрежа или вътрешен Wi-Fi. В повечето случаи се използват специално изготвени сценарии, които спестяват дори и единично натискане на бутон на телефона.

 

 

Защо да живеем в интелигентен дом?

 

„Информацията относно умните домове и сгради в медийното и общественото пространство често пъти е непълна или подвеждаща. Редовно собственици на бъдещи умни къщи ни питат: „За какво са му на човек тези фантасмагории, къщата е 600 m2 , два етажа, сутерен с гараж и лятна градина… Tолкова ли не мога да си угася светлините сам?“ Е, прави са хората - могат!“, шегуват се от БулЕлектрик Груп.

Причината за изграждане на умен дом определено не е липсата на желание да се разходиш и да загасиш светлините, посочват експертите. Системата за автоматизация дава сигурност, комфорт и не на последно място спестява, което може да варира между 31% и 42% спрямо ситуацията без смарт система.

 

 

 

 

 

Как работят умните системи за нашия комфорт?

 

В допълнение към тези предимства се спестяват и битови притеснения: „Връщай се, мисля че забравих ютията включена!“, „Притеснявам се дали заключих…крадците не си губят времето!“, „Студено е, а докато отоплим вилата, уикендът ще отмине!“, „Защо не спуснах щорите сутринта, цял ден ще пече южното слънце и климатикът ще работи на пълни обороти!“, „Пак ни изненадаха с прогнозата и, разбира се, съм включил грешното отопление!“, „Забравих да изключа пръскачките, пак окъпахме всички гости!“. А това е само поредица от неудобства, които имат реални решения при наличието на система за автоматизация.

Ето как:

- Ютията ви винаги ще е изключена, когато излизате от дома си, ако в сценарий „Излизам“ е зададено да се изгасят всички уреди без тези, нуждаещи се от постоянно захранване като хладилник, аквариум и др.

- Домът ви винаги ще е под зоркия ви поглед, ако решите да го наблюдавате с камера. Можете да имате сценарий „Шок“ и при опит за нахлуване да се включат всички възможни светлини и уреди, издаващи звук (телевизор, радио, уредба) на най-силна степен… „Това определено шокира и гони крадците. Резултатът: най-много разбита врата. А защо не сценарий „Ваканция“? При него домът продължава да свети, да отваря и затваря щори и пердета, да пуска музика, т.е. продължава да живее без вас - добра спирачка срещу нерегламентирано влизане“, допълниха от БулЕлектрик Груп.

- Отоплението винаги може да бъде стартирано дистанционно през телефон, iPad, таблет или компютър часове преди семейното пътуване до вилата и там да заварите комфортна обстановка през зимата. Можете да зададете график в календара и да не се грижите предварително.

- Със системата за автоматизация на сгради Vantage Controls можете да изненадатe дори грешната прогноза за времето. Просто задавате желана температура и оставяте на системата да избере подходящия за периода начин за климатизация, като междувременно регулира положението на пердета и щори за намаляване или увеличаване на слънчевия поток отвън. А уютът, създаван от променящите се цветове на помещенията и тяхното ниво на осветеност, е истинско предизвикателство за дизайнерите и е едно от най-големите постижения на VantageControls, лидер в сферата на управление на осветлението вече повече от 30 години.

„Всичко това се управлява лесно и такава е причината за съществуването на умните къщи - да улесняват ежедневието ни. Няма копчета, няма безброй дистанционни - просто ползвате телефона или таблета си с еднозначно изглеждащо меню, където и да сте“, заявиха още от българското дружество. В същото време са налични всички стандартни ключове и при желание можете да управлявате всичко по познатия ви до сега начин.

 

 

 

Не се притеснявайте за настройките, системата помни всичко

 

Най-трудното от всичко за системния интегратор е да достигне до вашата идея за удобство, за да настрои системата и сценарии според организацията на личния ви дом. Vantage Controlsпредоставя възможност за отдалечен достъп, така че и двете страни са доволни при желание за промяна и всичко става на мига.

„Корекциите лесно могат да се направят и от собственика, но нашият опит показва, че поне в началото повечето хора се притесняват да правят промени по сценариите. Много говорим за това, че нищо по системата не може да се разстрои - тя е устойчива на всякакви външни намеси. Дори ако спре захранването, системата пази настройките си. Токът идва и тя си работи, сякаш не е спирала“, посочиха от българската компания.

 

 

Супер високата цена е просто един мит

 

По думите на БулЕлектрик Груп, друг мит за умните къщи е тяхната цена. „Често чуваме коментари като този: „Един наш познат си купи апартамент Х m2 за 120 000 евро, а системата му струваше още толкова, а дори не работи добре“. Винаги можем да направим система, която да струва поне колкото жилището, че и повече, но целта не е тази“, коментираха специалистите и продължиха: „Щом системата е част от къщата, то е редно цената ѝ да е част от стойността на имота. Модерните системи все още нямат антикварна стойност“.

Към момента в световен мащаб съществуват множество платформи за автоматизация. Най-общо те са съставени от един основен контролер (главният мозък) и няколко задължителни допълнителни модула. „Без инвестиция в тази основна конфигурация не може. Надграждането след това е лесно и обикновено не води до значително оскъпяване“, заявиха от фирмата. Основната разлика между различните системи се състои във възможността за лесна пренастройка, съвместимостта с други системи и вариантите за надграждане. В по-широко използваните системи през годините вариантите за надграждане и отдалечена пренастройка са ограничени или дори отсъстват. Решението на Vantage няма този проблем, дори повече обединява и надгражда съществуващи, по-стари системи или единични умни устройства и ги включва в общ режим на работа. На това и не само се дължи лидерската позиция на американската компания.

Обикновено се започва с щорите, осветлението и климатизацията. Изключително лесно могат да се добавят поливната система, басейнът, домашното аудио/кино и др. Веднъж изградена, системата е способна на безгранично разширяване, поради наличната мощна основна конфигурация и нейния софтуерния базис.

От българското дружество разказаха и за възможностите за собственици, които скоро са правили ремонт, но не са се сетили за автоматизация на дома или пък вече имат изградена по-стара система или единични умни устройства. „Решението в тези случаи е радиоуправление. Но не само - уникалното на системата Vantage е, че е съвместима с други съществуващи, базирани наKNXDALIMy Home на Legrand, аудио и видео системи, като при това ги надгражда“, посочват експертите. Vantage обединява множеството „умни решения“, използвани до момента, лишавайки ви от възможността да се объркате кое точно дистанционно или въобще да ползвате дистанционно, за да си пуснете телевизора.

Настроението вкъщи идва с музиката...

 

Добро решение за озвучаването на вашия дом е системата за цялостно озвучаване NuVo, отново американски бранд, собственост на Legrand. „С нея завършвате усещането за комфорт във вашето жилище – жично или безжично, като създавате настроение чрез любимата ви музика. Можете да заредите плейлисти в до 16 различни зони, като ползвате различни радиостанции от цял свят, личния компютър, телефон или домашна уредба, както и всичко достъпно през интернет: от библиотеките на iTunes, през огромното многообразие на интернет базирани радиостанции до streaming услугите: SpotifyDeezeriHeart radioNapsterPandoraSirius XM,iTuneTuneInWindowsBluetooth”, поясниха от БулЕлектрик Груп.

 

 

Alexa®, кажи на Vantage, че съм у дома“

 

 

Vantage controls отиват дори по-далеч. Миналата година добавиха и възможност за управление с гласова команда чрез Alexa® на Amazon. „Когато се прибирате с ръце, заети от покупки, просто трябва да кажете пред вратата „Alexa®, кажи на Vantage, че съм у дома“ и ще бъдете посрещнати от отключена врата, изключена аларма, включени светлини, а защо не и любимата ви музика“, обясниха от БулЕлектрик Груп и добавиха: „А, ако докато сте шофирали, уморени от работния ден, и сте попитали Alexa за съдържанието на хладилника, то можете да се отбиете директно до магазина, без да губите време да се прибирате до вкъщи и да излизате няколко пъти, само, за да пазарувате“.

„Не е плашещо… Само трябва да се доверим на възможността да живеем по-спокойно и сигурно!“, заявиха в заключение от БулЕлектрик Груп.

 

Получавате незабавно видеообаждане на телефона, когато някой позвъни на вратата. Вие избирате дали да отговорите или не.

прочети още

Безопасност на всички ел. нива от Legrand с опасно ниски цени! Вземете до 14.02. с -25% отстъпка за всички прекъсвачи и безплатна доставка за поръчки над 99 лв. до офис на Спиди в цялата страна.

прочети още

Елегантният дизайн на Метео станция Netatmo се вписва лесно и дискретно във всеки дом. С Метео станция Netatmo можете да анализирате минали и настоящи, вътрешни и външни данни за времето в графична форма (температура, влажност, налягане, CO2 и шум) за проследяване в реално време на обитаемата среда.

прочети още

Въпросите, които Ви вълнуват и отговорите, които заслужавате! Разгледайте подробни отговори на специалистите и се възползвайте от удължения промоционален период до 31.12.2020г.

прочети още

Настъпването на зимата всяка година кара мнозина българи да се запитат един много важен въпрос: как да отоплявам жилището си по-евтино и по-ефективно? Намерете отговор от специалистите на Legrand в dir.bg

прочети още

Често задавани въпроси и отговори за - Netatmo стартов пакет вентили за парно

прочети още

С всеки изминал ден домовете ни стават все по-"умни". Зад това определение стои онази интелигентна техника, която може да оптимизира всички възможни разходи в къщата или апартамента ни и да позволи по-бързото създаване на домашен уют.

прочети още

Стартов пакет - свързани радиаторни вентили, за централно отопление. За централно и локално (1 котел за множество апартаменти) топлоснабдяване, може да замени съществуващите термостати или механични вентили. Съвместим с 90% от радиаторите на пазара благодарение на 10-те адаптора включени в опаковката. Вентилите могат да бъдат монтирани хоризонтално или вертикално. Непрекъснато измерва температурата чрез 2 вградени сензора. Позволява управление на потока на горещата вода и прецизна настройка на температурата.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" от БулСмарт! Вземете дo -30% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още

Вече има решение, което Ви позволява пълен контрол върху източниците на отопление у дома, дори и отдалече. Свързан термостат NTH-PRO на иновативната компания Netatmo, част от семейството на Legrand е лесно решение за Вашето спокойствие. Гаранцията от 2+2 допълнителни години важи при разпространение само от оторизирани професионални партньори в мрежата на Legrand. Поръчайте през магазинът на БулСмарт за да получите професионално съдействие при стартирането на отдалечен контрол на Вашият котел за отопление, а именно: https://bulsmart.bg

прочети още

Гърмял ли e разклонител в ръката Ви? Изживяването е запомнящо се, стените са черни, уплахата силна! Ако не искате да Ви се случи отново се възползвайте от 20% намаление и безплатна доставка за качество с традиции на Legrand.

прочети още
Звънци Legrand
24 юли 2020

Комплектът радио звънци "Комфорт" от Legrand е подходящ за употреба в средно големи апартаменти или офис пространства. Ето някои от характеристиките: възможност за свързване на неограничен брой звънци към 1 бутон, обхват до 100 метра, 15 мелодии, IP44 защита на бутона.

прочети още

При покупка над 60 лв. Вашата доставка ще бъде подарък от нас до посочен офис на Спиди в страната.

прочети още

Включете се в нашата игра, като ни покажете любим летен изгрев!

прочети още

Оставете децата да опознаят дома и бъдете спокойни с Valena Life / Allure от Legrand и контактите с детска защита!

прочети още

Знаете ли, че с таговете за врати и прозорци Netatmo Pro можете да следите дали в дома Ви са останали отворени прозорец или врата и да си осигурите спокоен престой навън?

прочети още
Промо Код
23 юни 2020

Вземете промокод RAZK0620 и ползвайте отстъпка 15% за покупка на продукти Legrand!

прочети още

В сезона на ремонтите, освен майсторите – пуснете у дома безупречното качество и италианския стил на BTicino. Поръчайте до 22 юни.

прочети още

Ремонт с наелектризирани цени! Нека не изправяме косите при подмяна на електрото у дома!

прочети още

Gergana Georgieva е собственик на многофункционалния адаптор Шуко 2хUSB! Честито! Благодарим на всички участници в нашата първа игра. Очаквайте скоро следващото ни предизвикателство!

прочети още
Facebook игра
2 юни 2020

Включете всяко устройство на едно място с участие в нашата ИГРА! Играта продължава до 9.06.2020 г., а печелившият участник ще бъде обявен на 10.06.2020 г.

прочети още

Единствената интелигентна вътрешна камера, която може да разпознава лица и дава достъп до всичките й функции, без да правите допълнителни разходи за такси и абонаменти за поддръжка.

прочети още

Колко от Вас са абсолютно убедени, че професията, която са избрали, е тяхно призвание, напълно незаменимо с друго?

прочети още

Незабавно ще бъдете уведомени, ако човек или автомобил приближат Вашия имот! Netatmo е единствената умна Външна камера, която може да различава хора, животни и автомобили и Ви дава достъп до всичките й функции, без разходи за такси и абонаменти.

прочети още

Придайте на дома си блясък, модерна визия и стил! Декорирайте вашия офис с изящество и красота по италиански и немски стандарт! С цялостната модулна гама ключове и контакти Classia на доказания италиански производител Bticino, бранд на Legrand.

прочети още

Обстановката в света и опасността от Covid-19 ни принуди да изберем алтернативни решения за мястото, от което да работим. Офисът се премести вкъщи и се появи проблем с едновременното ползване на електронни устройства. Всички в домакинството имат неотложна работа – един учи, друг работи! Трябва да заредим устройствата си по едно и също време?

прочети още

Дълго време смарт технологиите, като интелигентните контакти, щори и осветление, се възприемаха като нестандартни, а инсталирането им се смяташе за сложно и скъпо занимание, изискващо специални познания, допълнително окабеляване, мрежови компоненти и програмиране на модули. Днес обаче, с развитието на технологиите и навлизането на безжичните комуникации, всичко това може да се постигне по-лесно, а изграждането на свързан дом е по-достъпно – като детска игра. Това коментираха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова фирма БулЕлектрик Груп и представиха иновативната серия жични и безжични ключове Valena Life / Allure with Netatmo Legrand.

прочети още

Отговор дава Netatmo Welcome камера ... Netatmo Welcome камера, защитава дома ви от взлом. Ако в дома Ви влезе крадец, Netatmo Welcome камера ще Ви изпрати сигнал за нарушител на телефона, снимка на натрапника и видео запис на неговия маршрут. Това допълнително засилва сигурността на вашия дом. Netatmo Welcome камера ги разпознава и изпраща снимка и/или видео на смартфона Ви, за да сте спокойни. Разбира се, можете да изключите записването и известията за членове на семейството, така че да не се чувстват като в Big Brother.

прочети още

Най-използвания контра-аргумент за прилагане на умни решения в дома, реално е страхът на хората от превес на техниката в техния живот. Всички сме чели поне един разказ на Азимов. Истината е, че времето от бъдещето в тези разкази дойде, но нищо от художествената измислица на великия автор още не се е случило.

прочети още

Дълго време екстри като умни контакти, щори, интелигентно осветление се приемаха като фантасмагория. Инсталирането на подобни технологии се приемаше за сложно и скъпо, но днес вече е лесно като детска игра.

прочети още

Световният производител на системи за автоматизация на жилищни и обществени сгради Vantage Controls, част от група Legrand, анонсира интеграция на гласовия интерфейс Alexa® на Amazon в ново приложение за контрол на дома,

прочети още