ЩО Е ТО „УМНА КЪЩА“ И ЗАЩО ТЯ ПЛАШИ ХОРАТА?

5 декември 2019
ЩО Е ТО „УМНА КЪЩА“ И ЗАЩО ТЯ ПЛАШИ ХОРАТА?

Що е то „умна къща“ и „интернет на нещата“?

 

„В най-широк смисъл терминът „умна къща“ e свързан с широко използвания „Интернет на нещата“ (IoT/Internet of Thinks), обхващащ всичко, свързано с интернет, който все повече се използва за дефиниране на обекти, които „говорят“ помежду си“, разясниха от БулЕлектрик Груп. „Интернет на нещата“ е съставен от устройства - от обикновени сензори, през домакински уреди, до смартфони, таблети и компютри, свързани помежду си. Чрез обединяването на тези свързани устройства в системи за автоматизация става възможно да се събере информация, да се анализира тя и да се произведе действие, което да помогне на някого с определена задача или създаване на даден процес или сценарий.

„Интернет на нещата (IoT) позволява на устройствата от затворени, частни интернет мрежи да се свързват и с останалите съществуващи такива – по този начин комуникация се реализира не само в близки мрежи, но и между различни типове“, допълниха специалистите. В този ред на мисли, умните къщи са част от „Интернет на нещата“. Посредством интернет връзка и мобилно устройство (телефон, таблет, лаптоп) вие общувате с вашия дом, като му задавате задачи през външна мобилна мрежа или вътрешен Wi-Fi. В повечето случаи се използват специално изготвени сценарии, които спестяват дори и единично натискане на бутон на телефона.

 

 

Защо да живеем в интелигентен дом?

 

„Информацията относно умните домове и сгради в медийното и общественото пространство често пъти е непълна или подвеждаща. Редовно собственици на бъдещи умни къщи ни питат: „За какво са му на човек тези фантасмагории, къщата е 600 m2 , два етажа, сутерен с гараж и лятна градина… Tолкова ли не мога да си угася светлините сам?“ Е, прави са хората - могат!“, шегуват се от БулЕлектрик Груп.

Причината за изграждане на умен дом определено не е липсата на желание да се разходиш и да загасиш светлините, посочват експертите. Системата за автоматизация дава сигурност, комфорт и не на последно място спестява, което може да варира между 31% и 42% спрямо ситуацията без смарт система.

 

 

 

 

 

Как работят умните системи за нашия комфорт?

 

В допълнение към тези предимства се спестяват и битови притеснения: „Връщай се, мисля че забравих ютията включена!“, „Притеснявам се дали заключих…крадците не си губят времето!“, „Студено е, а докато отоплим вилата, уикендът ще отмине!“, „Защо не спуснах щорите сутринта, цял ден ще пече южното слънце и климатикът ще работи на пълни обороти!“, „Пак ни изненадаха с прогнозата и, разбира се, съм включил грешното отопление!“, „Забравих да изключа пръскачките, пак окъпахме всички гости!“. А това е само поредица от неудобства, които имат реални решения при наличието на система за автоматизация.

Ето как:

- Ютията ви винаги ще е изключена, когато излизате от дома си, ако в сценарий „Излизам“ е зададено да се изгасят всички уреди без тези, нуждаещи се от постоянно захранване като хладилник, аквариум и др.

- Домът ви винаги ще е под зоркия ви поглед, ако решите да го наблюдавате с камера. Можете да имате сценарий „Шок“ и при опит за нахлуване да се включат всички възможни светлини и уреди, издаващи звук (телевизор, радио, уредба) на най-силна степен… „Това определено шокира и гони крадците. Резултатът: най-много разбита врата. А защо не сценарий „Ваканция“? При него домът продължава да свети, да отваря и затваря щори и пердета, да пуска музика, т.е. продължава да живее без вас - добра спирачка срещу нерегламентирано влизане“, допълниха от БулЕлектрик Груп.

- Отоплението винаги може да бъде стартирано дистанционно през телефон, iPad, таблет или компютър часове преди семейното пътуване до вилата и там да заварите комфортна обстановка през зимата. Можете да зададете график в календара и да не се грижите предварително.

- Със системата за автоматизация на сгради Vantage Controls можете да изненадатe дори грешната прогноза за времето. Просто задавате желана температура и оставяте на системата да избере подходящия за периода начин за климатизация, като междувременно регулира положението на пердета и щори за намаляване или увеличаване на слънчевия поток отвън. А уютът, създаван от променящите се цветове на помещенията и тяхното ниво на осветеност, е истинско предизвикателство за дизайнерите и е едно от най-големите постижения на VantageControls, лидер в сферата на управление на осветлението вече повече от 30 години.

„Всичко това се управлява лесно и такава е причината за съществуването на умните къщи - да улесняват ежедневието ни. Няма копчета, няма безброй дистанционни - просто ползвате телефона или таблета си с еднозначно изглеждащо меню, където и да сте“, заявиха още от българското дружество. В същото време са налични всички стандартни ключове и при желание можете да управлявате всичко по познатия ви до сега начин.

 

 

 

Не се притеснявайте за настройките, системата помни всичко

 

Най-трудното от всичко за системния интегратор е да достигне до вашата идея за удобство, за да настрои системата и сценарии според организацията на личния ви дом. Vantage Controlsпредоставя възможност за отдалечен достъп, така че и двете страни са доволни при желание за промяна и всичко става на мига.

„Корекциите лесно могат да се направят и от собственика, но нашият опит показва, че поне в началото повечето хора се притесняват да правят промени по сценариите. Много говорим за това, че нищо по системата не може да се разстрои - тя е устойчива на всякакви външни намеси. Дори ако спре захранването, системата пази настройките си. Токът идва и тя си работи, сякаш не е спирала“, посочиха от българската компания.

 

 

Супер високата цена е просто един мит

 

По думите на БулЕлектрик Груп, друг мит за умните къщи е тяхната цена. „Често чуваме коментари като този: „Един наш познат си купи апартамент Х m2 за 120 000 евро, а системата му струваше още толкова, а дори не работи добре“. Винаги можем да направим система, която да струва поне колкото жилището, че и повече, но целта не е тази“, коментираха специалистите и продължиха: „Щом системата е част от къщата, то е редно цената ѝ да е част от стойността на имота. Модерните системи все още нямат антикварна стойност“.

Към момента в световен мащаб съществуват множество платформи за автоматизация. Най-общо те са съставени от един основен контролер (главният мозък) и няколко задължителни допълнителни модула. „Без инвестиция в тази основна конфигурация не може. Надграждането след това е лесно и обикновено не води до значително оскъпяване“, заявиха от фирмата. Основната разлика между различните системи се състои във възможността за лесна пренастройка, съвместимостта с други системи и вариантите за надграждане. В по-широко използваните системи през годините вариантите за надграждане и отдалечена пренастройка са ограничени или дори отсъстват. Решението на Vantage няма този проблем, дори повече обединява и надгражда съществуващи, по-стари системи или единични умни устройства и ги включва в общ режим на работа. На това и не само се дължи лидерската позиция на американската компания.

Обикновено се започва с щорите, осветлението и климатизацията. Изключително лесно могат да се добавят поливната система, басейнът, домашното аудио/кино и др. Веднъж изградена, системата е способна на безгранично разширяване, поради наличната мощна основна конфигурация и нейния софтуерния базис.

От българското дружество разказаха и за възможностите за собственици, които скоро са правили ремонт, но не са се сетили за автоматизация на дома или пък вече имат изградена по-стара система или единични умни устройства. „Решението в тези случаи е радиоуправление. Но не само - уникалното на системата Vantage е, че е съвместима с други съществуващи, базирани наKNXDALIMy Home на Legrand, аудио и видео системи, като при това ги надгражда“, посочват експертите. Vantage обединява множеството „умни решения“, използвани до момента, лишавайки ви от възможността да се объркате кое точно дистанционно или въобще да ползвате дистанционно, за да си пуснете телевизора.

Настроението вкъщи идва с музиката...

 

Добро решение за озвучаването на вашия дом е системата за цялостно озвучаване NuVo, отново американски бранд, собственост на Legrand. „С нея завършвате усещането за комфорт във вашето жилище – жично или безжично, като създавате настроение чрез любимата ви музика. Можете да заредите плейлисти в до 16 различни зони, като ползвате различни радиостанции от цял свят, личния компютър, телефон или домашна уредба, както и всичко достъпно през интернет: от библиотеките на iTunes, през огромното многообразие на интернет базирани радиостанции до streaming услугите: SpotifyDeezeriHeart radioNapsterPandoraSirius XM,iTuneTuneInWindowsBluetooth”, поясниха от БулЕлектрик Груп.

 

 

Alexa®, кажи на Vantage, че съм у дома“

 

 

Vantage controls отиват дори по-далеч. Миналата година добавиха и възможност за управление с гласова команда чрез Alexa® на Amazon. „Когато се прибирате с ръце, заети от покупки, просто трябва да кажете пред вратата „Alexa®, кажи на Vantage, че съм у дома“ и ще бъдете посрещнати от отключена врата, изключена аларма, включени светлини, а защо не и любимата ви музика“, обясниха от БулЕлектрик Груп и добавиха: „А, ако докато сте шофирали, уморени от работния ден, и сте попитали Alexa за съдържанието на хладилника, то можете да се отбиете директно до магазина, без да губите време да се прибирате до вкъщи и да излизате няколко пъти, само, за да пазарувате“.

„Не е плашещо… Само трябва да се доверим на възможността да живеем по-спокойно и сигурно!“, заявиха в заключение от БулЕлектрик Груп.

 

Просто, интуитивно, без да се натрапват в личния ти живот, продуктите за сигурност на Netatmo ти помагат да поемеш пълен контрол над дома си! С умната вътрешна камера например получаваш сигнали в реално време на телефона в случай на нарушител в твоя дом. А вграденото лицево разпознаване гарантира личната неприкосновеност на семейството и дава възможност да деактивираш видеозаписите и известията за своите близки!

прочети още

БулСмарт организира разпродажба на разклонители, щепсели и адаптори с марка Legrand до 27 март 2023. По същото време можете да се възползвате и от 15% отстъпка за различни смарт продукти Netatmo и Bticino.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" в БулСмарт! Вземете дo 35% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още