Решението за топъл дом с по-малко разходи, автор Даниел Петров

3 декември 2020
Решението за топъл дом с по-малко разходи, автор Даниел Петров

публикация на webcafe:

https://webcafe.bg/ad-blok/reshenieto-za-topal-dom-s-po-malko-razhodi.html

 

С всеки изминал ден домовете ни стават все по-"умни".

Зад това определение стои онази интелигентна техника, която може да оптимизира всички възможни разходи в къщата или апартамента ни и да позволи по-бързото създаване на домашен уют.

Какво може да прави умният дом? Ако кажем всичко, най-вероятно ще преувеличим, но със сигурност можем да отбележим повишаващите се нива на сигурност и удобство - като се започне от възможността за интелигентен контрол над осветлението, мине се през все по-малките камери за контрол, роботизираните прахосмукачки, които чистят сами, когато ни няма, и се стигне до хладилниците, които ни напомнят какво трябва да купим. И не на последно място отоплението и всички нови решения, с които да направим разходите за него по-малки и жилището си максимално уютно.

 

Умният дом позволява да се контролират интелигентни устройства (отопление, осветление, щори, климатизация, поливане и др.), чрез приложение на смартфон, като можем да ги персонализираме и оптимизираме по най-удобния начин за себе си. Добрата новина е, че през последните години именно тази гама продукти става значително по-достъпна, а компаниите се стремят да разширят и подобрят колкото се може повече своите предложения.

 

Докато сме на темата за домашен уют и интелигентни решения, във фокуса ни попадат серията продукти на лидерите в областта NETATMO, част от Legrand Group, насочени изцяло към оптимизирането на зимните сметки за отопление, както и към поддържането на желаната от нас температура в дома.

 

В стартовия пакет ще открием 2 интелигентни термоглави за радиаторите, реле, няколко адаптера за радиатори в зависимост от това с какви отоплителни тела разполагаме, цветни лепила и батерии.

 

Термоглавите са подходящи за всеки тип радиатори (90% от използваните радиатори) без значение дали има централно или локално отопление.

 

Умният термостат NETATMO освен парното или котел може да регулира и температурата на топлата вода за битови нужди чрез OpenTherm комуникация със съвместими бойлери. Термостатът може да се свързва с кабел или безжично. Всичко това благодарение на приложението NETATMO Energy, което от своя страна е съвместимо с останалите решения за умен дом предлагани от Legrand, които използват апликацията Home + Control.

С тях пък е възможно управлението на електроинсталацията в дома и ежедневно да пестите електроенергия, без да правите компромис с комфорта си. Така имате всичко необходимо на едно място, без да превключвате и да се губите из различните приложения на телефона си.

 

Най-хубавото е, че докато повечето подобни устройства изискват намесата на експерт за инсталация, NЕТАТМО продуктите се инсталират от всеки потребител, като за целта компанията е създала специални видео уроци за максимално улеснение.

 

Веднъж щом приключите с кратката процедура - отнема не повече от 20 минути за онези млади техници, които за първи път ще видят отверка - следва и значително по-лесната част - сваляте безплатното приложение и там настройвате желаните температури, както и графика за отопление, и автоматично получавате абсолютен контрол на всеки радиатор у дома.

 

Веднъж щом инсталирате продуктите на NЕТАТМО, може да променяте настройките им от мобилния телефон, компютъра и практически всяко интелигентно устройство, което притежавате.

 

Днес всяка жилищна сграда разполага с изнесен термометър, който да определя колко точно енергия да подава от подстанцията към цялата сграда. NЕТАТМО уредите следят градусите навън, както и тези в помещението, което използвате. Всяка термоглава може да отчита отварянето на прозорци и тогава автоматично спира топлоподаването. Температурата се регулира на база слънчевата светлина, както и спрямо използването на самата стая. Достатъчно е да изберете най-приятната температура и след това интелигентните устройства NЕТАТМО ще се грижат за вашия комфорт.

 

Какво обаче можем да спечелим, освен минималистичната визия, която NЕТАТМО получава от дизайнера Филип Старк?

 

Както вече споменахме, интелигентните домове са насочени към по-добър контрол и оптимизиране на разходите и в това отношение въпросните термоглави се справят брилянтно.

 

С помощта на постоянния контрол всеки потребител може да избере каква температура да се поддържа у дома. В часовете, в които потребителят е на работа, на ваканция или просто не е във въпросната стая, нуждата от отопление в оптимален режим не е необходима.

 

 

Веднага можем да разиграем някои от основните сценарии: прибирате се от офиса след дълъг работен ден и още от колата дистанционно включвате радиаторите да започнат да загряват; очаквате гости и започвате да отоплявате всекидневната; имате малко дете и желаете температурата в неговата стая да бъде значително по-висока; отивате в командировка и от далеч преценявате спрямо температурата около дома ви дали той трябва да е по-затоплен или не, за да не се приберете в хладилник или да хабите излишна енергия.

 

Производителят е помислил за всички възможни варианти. Към този момент NETATMO пакетът може да се инсталира на 90% от отоплителните тела на пазара. И намира приложение както в домове с наличен котел, така и за домове с обща сградна инсталация.

 

Приятна подробност е, че докато мнозина си представят вариантите, в които могат спокойно да използват мобилния си телефон като дистанционно с особен обхват, NETATMO продуктите свободно кореспондират и с всички популярни домашни асистенти.

 

Интелигентните термоглави си общуват отлично със Siri, Google и Alexa. С гласова команда може да включите обичайните сутрешни режими, които например изискват затоплянето на банята, както и спалнята. Уведомявате, че се прибирате например и един от асистентите започва да затопля хола и кухнята, а когато дойде време за сън вече наблюдавате как енергията се пренасочва именно към стаята за отдих.

 

Системата предлага и оптимален вариант за създаването на график и откриването на най-добрия възможен сценарий за всеки потребител, като за целта са необходими отговорите на 5 въпроса, генерирани в приложението.

 

 

Според изчисленията, контролът на енергия и разумното ѝ разпределяне имат положително отражение и в крайния резултат - когато дойдат изравнителните сметки. 93% от потребителите съобщават за значително понижаване на годишните си разходи за отопление, а 97% допълват, че не са променили по никакъв начин своите зимни навици. 67% от клиентите на компанията заявяват, че лесният контрол на температурата е основната причина за покупка.

 

Нека погледнем ситуацията от малко по-различен ъгъл. До този момент най-честите промени, които правим по дома, са насочени към поставянето на външна и вътрешна изолация, както и подмяна на отоплителните тела, но значително по-рядко обръщаме внимание на контрола и разпределението на енергията.

 

Най-вероятно мнозина си спомнят и автомобилите, които се появиха с опцията да изключват двигателите, докато автомобилът е на място. Логиката беше, че след като автомобилът не се движи, няма нужда и от работата на двигателя.

 

 

Netatmo предоставят точно това - предлагат ни управление на интелигентни устройства и оптимизиране на разходите по възможно най-добрия за нас начин. От екологична гледна точка можем да бъдем сигурни, че пестим енергия, която няма да използваме. Не е задължително дори да поставяте някакви ограничения - разработеният софтуер може спокойно да адаптира температурата в дома ви спрямо тази навън. Нещо повече, умният термостат може да сподели, когато има неизправност в системата и подаването на енергия не е правилно. Също така ще сподели на потребителите и кога е време да започне отоплението на база изолацията на дома, показва история на използване и също така дава подробен отчет за целия отоплителен сезон.

 

Можете да откриете продуктите онлайн в Булсмарт

 

Просто, интуитивно, без да се натрапват в личния ти живот, продуктите за сигурност на Netatmo ти помагат да поемеш пълен контрол над дома си! С умната вътрешна камера например получаваш сигнали в реално време на телефона в случай на нарушител в твоя дом. А вграденото лицево разпознаване гарантира личната неприкосновеност на семейството и дава възможност да деактивираш видеозаписите и известията за своите близки!

прочети още

БулСмарт организира разпродажба на разклонители, щепсели и адаптори с марка Legrand до 27 март 2023. По същото време можете да се възползвате и от 15% отстъпка за различни смарт продукти Netatmo и Bticino.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" в БулСмарт! Вземете дo 35% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още