• Начало »
  • Новини »
  • Как да избегнем високите сметки през зимата - авторска статия в dir.bg

Как да избегнем високите сметки през зимата - авторска статия в dir.bg

8 декември 2020
Как да избегнем високите сметки през зимата - авторска статия в dir.bg

авторски материал на dir.bg/review

 

 

 

 

 

Настъпването на зимата всяка година кара мнозина българи да се запитат един много важен въпрос:

как да отоплявам жилището си по-евтино и по-ефективно?

 

 

 

 

Всеки от нас търси подходящото решение - дали да заложи на централно отопление, газов котел, климатик, камина, пелетен котел, като респективно се опитва да оптимизира по някакъв начин сметките си, които сериозно набъбват в студените месеци. Настоящата година превръща този въпрос в още по-важен. Фактът, че голяма част от нас ще останат по домовете си заради пандемията, ще повиши значително парите, които даваме за отопление. Дори да не работим от вкъщи, то нашите деца ще учат дистанционно. Много хора ще работят от дома си тази зима заради извънредната епидемиологична обстановка.

 

 

 

Много хора ще работят от дома си тази зима заради извънредната епидемиологична обстановка

Снимка: NETATMO

 

Отговорът на това как да намалим сметките за отопление през зимата е комплексен.

Първо трябва да се запитаме кой е най-ефективният начин на отопление. Въпреки че в днешно време има сравнително икономични електрически печки и климатици, то отоплението на ток е най-скъпият вариант.

Изследване на Българска национална асоциация "Активни потребители" показва, че най-изгодният и удобен начин за отопление през зимата си остава парното - без значение дали към "Топлофикация" или с котел.

 

Въпреки това, една допълнителна инвестиция може да ни спести значителна сума от годишната сметка за парно.

 

 

С умен термостат няма да жертвате кофорта си, докато сметките ви намаляват С умен термостат няма да жертвате кофорта си, докато сметките ви намаляват
Снимка: NETATMO

 

 

Умните термостати и термоглави

 

Технологията отново ни идва на помощ. Става дума за умните термостати и термоглави, които извеждат контролирането на парното до съвсем ново и интелигентно ниво.

Една от причините за високи сметки е статичният контрол над отоплението - степените на радиаторите, които регулираме ръчно и без възможност за прецизна настройка.

Умните термостати позволяват мобилно - тоест и от разстояние - да настройваме температурата в стаята, при това съвсем прецизно - по градуси. Въвеждането на икономичен режим пък позволява да понижим температура в стаята, когато спим или сме извън нея. Именно по този начин пестим и средства. Изследване показва, че 93% от собствениците на умни термостати или термоглави са отчели сериозно понижаване на сметките.

 

Ползите от умния термостат се усещат от всички Ползите от умния термостат се усещат от всички
Снимка: NETATMO

 

Възможно е също така настройването на различни градуси за всяка стая, както и създаването на часови режим. Всичко това позволява много по-ефективно отопление и повишава комфорта. Разликата, както споменахме по-горе, е, че степените на стандартните термоглави на радиаторите са статични и водят до неефективно оползотворяване на топлинната енергия.

 

 

Предложенията

 

Изборът на умен термостат или термоглава е следващата ни задача по пътя към спестяването от сметките за отопление. Много от предлаганите устройства на пазара обаче не позволяват същински контрол или пък са с орязани функции. Сред всички налични решения се открояват предложенията на лидерите в областта NETATMO, част от Legrand Group.

На първо място умните термоглави на NETATMO са съвместими с над 90% от предлаганите и съществуващи радиатори, благодарение на 6-те адаптора, включени в комплекта.

Радиаторните термоглави могат да се монтират хоризонтално или вертикално, така че дизайнът на дома ви ще остане непроменен. Те непрекъснато измерват температурата чрез два вградени сензора, което позволява прецизен контрол над настройките на парното.

 

НЕТАТМО ще ви помогне да спестите значителна сума от сметката си НЕТАТМО ще ви помогне да спестите значителна сума от сметката си
Снимка: NETATMO

 

Друго предимство на NETATMO решенията за отопление са режимите "Отворен прозорец", "Продължително отсъствие" и "Предпазване от замръзване".

Интелигентните термоглави са оборудвани със сензор за разпознаване на отворен прозорец, който автоматично изключва радиаторите в помещения, където прозорците са отворени. Режим "Продължително отсъствие" гарантира поддържане на постоянна температура у дома, ако отсъстваме за по-дълго време. В режим "Предпазване от замръзване" системата е изключена, но следи околната температура и при падане под определена граница включва отоплението. Именно тези режими позволяват да запазим дома си достатъчно топъл, докато ни няма, за да не се налага да "надуваме" парното, когато се върнем. Точно това е един от начините за повишаване на ефективността и спестяване от сметките.

Другата хитра джаджа на компанията е свързаният термостат NETATMO, който освен парното или котел, може да регулира и температурата на топлата вода за битови нужди чрез OpenTherm комуникация със съвместими бойлери. Термостатът може да бъде свързан с кабел или да го използвате безжично. Всичко това благодарение на приложението NETATMO Energy, което от своя страна е съвместимо с останалите решения за умен дом, предлагани от Legrand, които използват апликацията Home+ Control. С тях е възможно управлението на електроинсталацията в дома и ежедневно да пестите електроенергия, без да правите компромис с комфорта си. Така имате всичко необходимо на едно място, без да превключвате и да се губите из различните си приложения на телефона.

Умните термостати на NETATMO, както и термоглавите, могат да работят независимо едни от други и позволяват настройка през нашия смартфон, таблет или компютър, а благодарение на съвместимостта с Apple HomeKit, Alexa и Google Assistant можем да контролираме отоплението си дори с гласа си. За функционирането им е необходим Wi-Fi рутер и интернет достъп - нещо, което има във всеки дом.

Може и да решите да монтирате само умни радиаторни термоглави (2 броя в комплект), без да купувате термостат. Те имат същите опции за управление и настройка през телефон, като може да добавяме до 20 броя за едно жилище, тъй като се предлагат и по единично.

 

Умният термостат работи по-добре в комплект със свързани винтили Умният термостат работи по-добре в комплект със свързани винтили
Снимка: NETATMO

 

Всички продукти имат изкуствен интелект и самообучителни функции и следят едновременно външната и вътрешната температура на жилището, за да гарантират желания комфорт. По този начин може да вкараме настройките на своето парно в напълно оптимален режим, така че едновременно да ни е топло, но и да пестим. Можем да разберем веднага и как сме подобрили ефективността на отоплението си, защото има възможност за преглеждане на историята на системата.

Точно така. NETATMO решенията за отопление ни позволяват да проследим и оптимизираме потреблението на енергия, както и да имаме достъп до историята на нашите данни - вътрешни температури, график на отопление, фази на активност на котела. А в края на всеки месец пък може да получаваме персонализиран отчет за реализираните икономии на енергия.

Стартовият пакет на NETATMO за отопление с интелигентни радиаторни термоглави се нуждае само от отговорите на пет въпроса, за да създаде график за отопление, който отговаря на нашия начин на живот. Той проектира удобна и икономична отоплителна схема стая по стая. Функцията за автоматично адаптиране на интелигентните радиаторни термоглави оптимизира отоплението в зависимост от външните температури и изолацията на дома ни, като регулира топлината на радиатора, за да гарантира точната температура в точното време.

 

Управлението на системата става чрез лесно приложение

Снимка: NETATMO

 

Друго съществено предимство на устройствата на NETATMO е лесната им инсталация, с която може да се справим и сами. Тук на помощ идват и видеата, подготвени от компанията, които да ни напътстват при поставянето им.

 

 

По-малко пари за отопление и по-чист въздух

 

Решенията за отопление на NETATMO превръщат ситуацията, в която отваряме прозореца, за да охладим стаята, или пък нарочно държим парното на ниска степен, за да пестим, в лош спомен от миналото. Те са перфектното решение за множество сценарии.

 

Монтирането на винтилите на НЕТАТМО не изисква викането на майстор Монтирането на винтилите на НЕТАТМО не изисква викането на майстор
Снимка: NETATMO

 

Ако сме на работа, а детето ни учи онлайн у дома, може да зададем точни и различни настройки на всяка една стая в своя дом само с няколко клика на телефона. Малко преди да си тръгнем за вкъщи в края на работния ден, можем да повишим дистанционно температурата в хола, кухнята или спалнята. Всичко това може дори да се автоматизира, стига да зададем график.

Установено е, че оптималната температура за сън е по-ниска от тази, в която прекарваме будната част от деня си. Ако искаме да спестим пари, то може да настроим температурата на парното на 16 или 18 градуса по Целзий за часовете, в които спим. Така ще пестим, докато спим, но без да студуваме.

Пестенето на топлинната енергия и повишаването на ефективността е част от решението и за по-зелен град и по-чист въздух. Жителите на градовете, които страдат от високи нива на замърсяване, държат част от решението за подобряване на въздуха в ръцете си. Ако всеки, ползващ услугите на "Топлофикация" или имащ собствен котел, намали консумацията, то въздухът ще стане една идея по-чист.

 

 

Умният избор за зимата

 

Най-добрата инвестиция, която може да направим, за да спестим от сметки и да повишим комфорта си през зимата, е да закупим умен термостат на NETATMO и стартовия пакет от свързани радиаторни термоглави NETATMO. С тяхната комбинация ефектът от използване им става още по-голям, а потребителите имат контрол над температурата на всяка стая.

 

Умният термостат е изкчително лесен и удобен за ползване Умният термостат е изкчително лесен и удобен за ползване
Снимка: NETATMO

 

Истината е, че инвестицията, която ще направите в покупката на умен термостат и свързани радиаторни глави, ще ви се върне още на първата година - особено ако сте семейство с деца.

Настоящият локдаун и онлайн обучение през целия зимен сезон ще вдигнат сметките на много българи. Решения на NETATMO от Legrand са начинът да се спасите от това, без да жертвате комфорта на вас и на вашето семейство.

Можете да откриете продуктите онлайн в Булсмарт.

 

Получавате незабавно видеообаждане на телефона, когато някой позвъни на вратата. Вие избирате дали да отговорите или не.

прочети още

Безопасност на всички ел. нива от Legrand с опасно ниски цени! Вземете до 14.02. с -25% отстъпка за всички прекъсвачи и безплатна доставка за поръчки над 99 лв. до офис на Спиди в цялата страна.

прочети още

Елегантният дизайн на Метео станция Netatmo се вписва лесно и дискретно във всеки дом. С Метео станция Netatmo можете да анализирате минали и настоящи, вътрешни и външни данни за времето в графична форма (температура, влажност, налягане, CO2 и шум) за проследяване в реално време на обитаемата среда.

прочети още

Въпросите, които Ви вълнуват и отговорите, които заслужавате! Разгледайте подробни отговори на специалистите и се възползвайте от удължения промоционален период до 31.12.2020г.

прочети още

Често задавани въпроси и отговори за - Netatmo стартов пакет вентили за парно

прочети още

С всеки изминал ден домовете ни стават все по-"умни". Зад това определение стои онази интелигентна техника, която може да оптимизира всички възможни разходи в къщата или апартамента ни и да позволи по-бързото създаване на домашен уют.

прочети още

Стартов пакет - свързани радиаторни вентили, за централно отопление. За централно и локално (1 котел за множество апартаменти) топлоснабдяване, може да замени съществуващите термостати или механични вентили. Съвместим с 90% от радиаторите на пазара благодарение на 10-те адаптора включени в опаковката. Вентилите могат да бъдат монтирани хоризонтално или вертикално. Непрекъснато измерва температурата чрез 2 вградени сензора. Позволява управление на потока на горещата вода и прецизна настройка на температурата.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" от БулСмарт! Вземете дo -30% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още

Вече има решение, което Ви позволява пълен контрол върху източниците на отопление у дома, дори и отдалече. Свързан термостат NTH-PRO на иновативната компания Netatmo, част от семейството на Legrand е лесно решение за Вашето спокойствие. Гаранцията от 2+2 допълнителни години важи при разпространение само от оторизирани професионални партньори в мрежата на Legrand. Поръчайте през магазинът на БулСмарт за да получите професионално съдействие при стартирането на отдалечен контрол на Вашият котел за отопление, а именно: https://bulsmart.bg

прочети още

Гърмял ли e разклонител в ръката Ви? Изживяването е запомнящо се, стените са черни, уплахата силна! Ако не искате да Ви се случи отново се възползвайте от 20% намаление и безплатна доставка за качество с традиции на Legrand.

прочети още
Звънци Legrand
24 юли 2020

Комплектът радио звънци "Комфорт" от Legrand е подходящ за употреба в средно големи апартаменти или офис пространства. Ето някои от характеристиките: възможност за свързване на неограничен брой звънци към 1 бутон, обхват до 100 метра, 15 мелодии, IP44 защита на бутона.

прочети още

При покупка над 60 лв. Вашата доставка ще бъде подарък от нас до посочен офис на Спиди в страната.

прочети още

Включете се в нашата игра, като ни покажете любим летен изгрев!

прочети още

Оставете децата да опознаят дома и бъдете спокойни с Valena Life / Allure от Legrand и контактите с детска защита!

прочети още

Знаете ли, че с таговете за врати и прозорци Netatmo Pro можете да следите дали в дома Ви са останали отворени прозорец или врата и да си осигурите спокоен престой навън?

прочети още
Промо Код
23 юни 2020

Вземете промокод RAZK0620 и ползвайте отстъпка 15% за покупка на продукти Legrand!

прочети още

В сезона на ремонтите, освен майсторите – пуснете у дома безупречното качество и италианския стил на BTicino. Поръчайте до 22 юни.

прочети още

Ремонт с наелектризирани цени! Нека не изправяме косите при подмяна на електрото у дома!

прочети още

Gergana Georgieva е собственик на многофункционалния адаптор Шуко 2хUSB! Честито! Благодарим на всички участници в нашата първа игра. Очаквайте скоро следващото ни предизвикателство!

прочети още
Facebook игра
2 юни 2020

Включете всяко устройство на едно място с участие в нашата ИГРА! Играта продължава до 9.06.2020 г., а печелившият участник ще бъде обявен на 10.06.2020 г.

прочети още

Единствената интелигентна вътрешна камера, която може да разпознава лица и дава достъп до всичките й функции, без да правите допълнителни разходи за такси и абонаменти за поддръжка.

прочети още

Колко от Вас са абсолютно убедени, че професията, която са избрали, е тяхно призвание, напълно незаменимо с друго?

прочети още

Незабавно ще бъдете уведомени, ако човек или автомобил приближат Вашия имот! Netatmo е единствената умна Външна камера, която може да различава хора, животни и автомобили и Ви дава достъп до всичките й функции, без разходи за такси и абонаменти.

прочети още

Придайте на дома си блясък, модерна визия и стил! Декорирайте вашия офис с изящество и красота по италиански и немски стандарт! С цялостната модулна гама ключове и контакти Classia на доказания италиански производител Bticino, бранд на Legrand.

прочети още

Обстановката в света и опасността от Covid-19 ни принуди да изберем алтернативни решения за мястото, от което да работим. Офисът се премести вкъщи и се появи проблем с едновременното ползване на електронни устройства. Всички в домакинството имат неотложна работа – един учи, друг работи! Трябва да заредим устройствата си по едно и също време?

прочети още

Дълго време смарт технологиите, като интелигентните контакти, щори и осветление, се възприемаха като нестандартни, а инсталирането им се смяташе за сложно и скъпо занимание, изискващо специални познания, допълнително окабеляване, мрежови компоненти и програмиране на модули. Днес обаче, с развитието на технологиите и навлизането на безжичните комуникации, всичко това може да се постигне по-лесно, а изграждането на свързан дом е по-достъпно – като детска игра. Това коментираха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова фирма БулЕлектрик Груп и представиха иновативната серия жични и безжични ключове Valena Life / Allure with Netatmo Legrand.

прочети още

Отговор дава Netatmo Welcome камера ... Netatmo Welcome камера, защитава дома ви от взлом. Ако в дома Ви влезе крадец, Netatmo Welcome камера ще Ви изпрати сигнал за нарушител на телефона, снимка на натрапника и видео запис на неговия маршрут. Това допълнително засилва сигурността на вашия дом. Netatmo Welcome камера ги разпознава и изпраща снимка и/или видео на смартфона Ви, за да сте спокойни. Разбира се, можете да изключите записването и известията за членове на семейството, така че да не се чувстват като в Big Brother.

прочети още

Най-използвания контра-аргумент за прилагане на умни решения в дома, реално е страхът на хората от превес на техниката в техния живот. Всички сме чели поне един разказ на Азимов. Истината е, че времето от бъдещето в тези разкази дойде, но нищо от художествената измислица на великия автор още не се е случило.

прочети още

Дълго време екстри като умни контакти, щори, интелигентно осветление се приемаха като фантасмагория. Инсталирането на подобни технологии се приемаше за сложно и скъпо, но днес вече е лесно като детска игра.

прочети още

Световният производител на системи за автоматизация на жилищни и обществени сгради Vantage Controls, част от група Legrand, анонсира интеграция на гласовия интерфейс Alexa® на Amazon в ново приложение за контрол на дома,

прочети още

Какво е „умна къща“? Малко са хората, които биха признали, че всъщност не могат точно да обяснят смисъла на това понятие. Поканихме колегите от БулЕлектрик Груп, инженерингов партньор и дистрибутор на компаниите от семейството на Legrand и сертифициран системен интегратор на водещата в света система за сградна автоматизация Vantage Controls, за да разкажат пред ДигиталнаИндустрия.bg повече за новите интелигентни домове и защо страхът на хората от тях е напълно неоснователен ...

прочети още