• Начало »
  • Новини »
  • Как да избегнем високите сметки през зимата - авторска статия в dir.bg

Как да избегнем високите сметки през зимата - авторска статия в dir.bg

8 декември 2020
Как да избегнем високите сметки през зимата - авторска статия в dir.bg

авторски материал на dir.bg/review

 

 

 

 

 

Настъпването на зимата всяка година кара мнозина българи да се запитат един много важен въпрос:

как да отоплявам жилището си по-евтино и по-ефективно?

 

 

 

 

Всеки от нас търси подходящото решение - дали да заложи на централно отопление, газов котел, климатик, камина, пелетен котел, като респективно се опитва да оптимизира по някакъв начин сметките си, които сериозно набъбват в студените месеци. Настоящата година превръща този въпрос в още по-важен. Фактът, че голяма част от нас ще останат по домовете си заради пандемията, ще повиши значително парите, които даваме за отопление. Дори да не работим от вкъщи, то нашите деца ще учат дистанционно. Много хора ще работят от дома си тази зима заради извънредната епидемиологична обстановка.

 

 

 

Много хора ще работят от дома си тази зима заради извънредната епидемиологична обстановка

Снимка: NETATMO

 

Отговорът на това как да намалим сметките за отопление през зимата е комплексен.

Първо трябва да се запитаме кой е най-ефективният начин на отопление. Въпреки че в днешно време има сравнително икономични електрически печки и климатици, то отоплението на ток е най-скъпият вариант.

Изследване на Българска национална асоциация "Активни потребители" показва, че най-изгодният и удобен начин за отопление през зимата си остава парното - без значение дали към "Топлофикация" или с котел.

 

Въпреки това, една допълнителна инвестиция може да ни спести значителна сума от годишната сметка за парно.

 

 

С умен термостат няма да жертвате кофорта си, докато сметките ви намаляват С умен термостат няма да жертвате кофорта си, докато сметките ви намаляват
Снимка: NETATMO

 

 

Умните термостати и термоглави

 

Технологията отново ни идва на помощ. Става дума за умните термостати и термоглави, които извеждат контролирането на парното до съвсем ново и интелигентно ниво.

Една от причините за високи сметки е статичният контрол над отоплението - степените на радиаторите, които регулираме ръчно и без възможност за прецизна настройка.

Умните термостати позволяват мобилно - тоест и от разстояние - да настройваме температурата в стаята, при това съвсем прецизно - по градуси. Въвеждането на икономичен режим пък позволява да понижим температура в стаята, когато спим или сме извън нея. Именно по този начин пестим и средства. Изследване показва, че 93% от собствениците на умни термостати или термоглави са отчели сериозно понижаване на сметките.

 

Ползите от умния термостат се усещат от всички Ползите от умния термостат се усещат от всички
Снимка: NETATMO

 

Възможно е също така настройването на различни градуси за всяка стая, както и създаването на часови режим. Всичко това позволява много по-ефективно отопление и повишава комфорта. Разликата, както споменахме по-горе, е, че степените на стандартните термоглави на радиаторите са статични и водят до неефективно оползотворяване на топлинната енергия.

 

 

Предложенията

 

Изборът на умен термостат или термоглава е следващата ни задача по пътя към спестяването от сметките за отопление. Много от предлаганите устройства на пазара обаче не позволяват същински контрол или пък са с орязани функции. Сред всички налични решения се открояват предложенията на лидерите в областта NETATMO, част от Legrand Group.

На първо място умните термоглави на NETATMO са съвместими с над 90% от предлаганите и съществуващи радиатори, благодарение на 6-те адаптора, включени в комплекта.

Радиаторните термоглави могат да се монтират хоризонтално или вертикално, така че дизайнът на дома ви ще остане непроменен. Те непрекъснато измерват температурата чрез два вградени сензора, което позволява прецизен контрол над настройките на парното.

 

НЕТАТМО ще ви помогне да спестите значителна сума от сметката си НЕТАТМО ще ви помогне да спестите значителна сума от сметката си
Снимка: NETATMO

 

Друго предимство на NETATMO решенията за отопление са режимите "Отворен прозорец", "Продължително отсъствие" и "Предпазване от замръзване".

Интелигентните термоглави са оборудвани със сензор за разпознаване на отворен прозорец, който автоматично изключва радиаторите в помещения, където прозорците са отворени. Режим "Продължително отсъствие" гарантира поддържане на постоянна температура у дома, ако отсъстваме за по-дълго време. В режим "Предпазване от замръзване" системата е изключена, но следи околната температура и при падане под определена граница включва отоплението. Именно тези режими позволяват да запазим дома си достатъчно топъл, докато ни няма, за да не се налага да "надуваме" парното, когато се върнем. Точно това е един от начините за повишаване на ефективността и спестяване от сметките.

Другата хитра джаджа на компанията е свързаният термостат NETATMO, който освен парното или котел, може да регулира и температурата на топлата вода за битови нужди чрез OpenTherm комуникация със съвместими бойлери. Термостатът може да бъде свързан с кабел или да го използвате безжично. Всичко това благодарение на приложението NETATMO Energy, което от своя страна е съвместимо с останалите решения за умен дом, предлагани от Legrand, които използват апликацията Home+ Control. С тях е възможно управлението на електроинсталацията в дома и ежедневно да пестите електроенергия, без да правите компромис с комфорта си. Така имате всичко необходимо на едно място, без да превключвате и да се губите из различните си приложения на телефона.

Умните термостати на NETATMO, както и термоглавите, могат да работят независимо едни от други и позволяват настройка през нашия смартфон, таблет или компютър, а благодарение на съвместимостта с Apple HomeKit, Alexa и Google Assistant можем да контролираме отоплението си дори с гласа си. За функционирането им е необходим Wi-Fi рутер и интернет достъп - нещо, което има във всеки дом.

Може и да решите да монтирате само умни радиаторни термоглави (2 броя в комплект), без да купувате термостат. Те имат същите опции за управление и настройка през телефон, като може да добавяме до 20 броя за едно жилище, тъй като се предлагат и по единично.

 

Умният термостат работи по-добре в комплект със свързани винтили Умният термостат работи по-добре в комплект със свързани винтили
Снимка: NETATMO

 

Всички продукти имат изкуствен интелект и самообучителни функции и следят едновременно външната и вътрешната температура на жилището, за да гарантират желания комфорт. По този начин може да вкараме настройките на своето парно в напълно оптимален режим, така че едновременно да ни е топло, но и да пестим. Можем да разберем веднага и как сме подобрили ефективността на отоплението си, защото има възможност за преглеждане на историята на системата.

Точно така. NETATMO решенията за отопление ни позволяват да проследим и оптимизираме потреблението на енергия, както и да имаме достъп до историята на нашите данни - вътрешни температури, график на отопление, фази на активност на котела. А в края на всеки месец пък може да получаваме персонализиран отчет за реализираните икономии на енергия.

Стартовият пакет на NETATMO за отопление с интелигентни радиаторни термоглави се нуждае само от отговорите на пет въпроса, за да създаде график за отопление, който отговаря на нашия начин на живот. Той проектира удобна и икономична отоплителна схема стая по стая. Функцията за автоматично адаптиране на интелигентните радиаторни термоглави оптимизира отоплението в зависимост от външните температури и изолацията на дома ни, като регулира топлината на радиатора, за да гарантира точната температура в точното време.

 

Управлението на системата става чрез лесно приложение

Снимка: NETATMO

 

Друго съществено предимство на устройствата на NETATMO е лесната им инсталация, с която може да се справим и сами. Тук на помощ идват и видеата, подготвени от компанията, които да ни напътстват при поставянето им.

 

 

По-малко пари за отопление и по-чист въздух

 

Решенията за отопление на NETATMO превръщат ситуацията, в която отваряме прозореца, за да охладим стаята, или пък нарочно държим парното на ниска степен, за да пестим, в лош спомен от миналото. Те са перфектното решение за множество сценарии.

 

Монтирането на винтилите на НЕТАТМО не изисква викането на майстор Монтирането на винтилите на НЕТАТМО не изисква викането на майстор
Снимка: NETATMO

 

Ако сме на работа, а детето ни учи онлайн у дома, може да зададем точни и различни настройки на всяка една стая в своя дом само с няколко клика на телефона. Малко преди да си тръгнем за вкъщи в края на работния ден, можем да повишим дистанционно температурата в хола, кухнята или спалнята. Всичко това може дори да се автоматизира, стига да зададем график.

Установено е, че оптималната температура за сън е по-ниска от тази, в която прекарваме будната част от деня си. Ако искаме да спестим пари, то може да настроим температурата на парното на 16 или 18 градуса по Целзий за часовете, в които спим. Така ще пестим, докато спим, но без да студуваме.

Пестенето на топлинната енергия и повишаването на ефективността е част от решението и за по-зелен град и по-чист въздух. Жителите на градовете, които страдат от високи нива на замърсяване, държат част от решението за подобряване на въздуха в ръцете си. Ако всеки, ползващ услугите на "Топлофикация" или имащ собствен котел, намали консумацията, то въздухът ще стане една идея по-чист.

 

 

Умният избор за зимата

 

Най-добрата инвестиция, която може да направим, за да спестим от сметки и да повишим комфорта си през зимата, е да закупим умен термостат на NETATMO и стартовия пакет от свързани радиаторни термоглави NETATMO. С тяхната комбинация ефектът от използване им става още по-голям, а потребителите имат контрол над температурата на всяка стая.

 

Умният термостат е изкчително лесен и удобен за ползване Умният термостат е изкчително лесен и удобен за ползване
Снимка: NETATMO

 

Истината е, че инвестицията, която ще направите в покупката на умен термостат и свързани радиаторни глави, ще ви се върне още на първата година - особено ако сте семейство с деца.

Настоящият локдаун и онлайн обучение през целия зимен сезон ще вдигнат сметките на много българи. Решения на NETATMO от Legrand са начинът да се спасите от това, без да жертвате комфорта на вас и на вашето семейство.

Можете да откриете продуктите онлайн в Булсмарт.

 

Просто, интуитивно, без да се натрапват в личния ти живот, продуктите за сигурност на Netatmo ти помагат да поемеш пълен контрол над дома си! С умната вътрешна камера например получаваш сигнали в реално време на телефона в случай на нарушител в твоя дом. А вграденото лицево разпознаване гарантира личната неприкосновеност на семейството и дава възможност да деактивираш видеозаписите и известията за своите близки!

прочети още

БулСмарт организира разпродажба на разклонители, щепсели и адаптори с марка Legrand до 27 март 2023. По същото време можете да се възползвате и от 15% отстъпка за различни смарт продукти Netatmo и Bticino.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" в БулСмарт! Вземете дo 35% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още