Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC

10 ноември 2021
Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC

Netatmo е френски производител на оборудване за Smart Home, която е част от концерна Legrand. Към продуктовата си гама производителя добави и камера с вграден прожектор и сирена, които винаги са в готовност да прогонят натрапниците.

 

 

 

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC е с вградена сирена от 105 dB. Това е достатъчно, за да изплаши всеки нежелан гост, който бъде засечен от нея.

 

Анализира случващото се около нея и е в състояние да разпознае дали e човек, автомобил или домашен любимец. Всяко от тези действия е предпоставка за изпращане на известие до телефона с информация за събитието и/или кратко клипче.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC е оборудвана с 4 MP видео сензор с ъгъл на видимост 100° и резолюция 1920x1080, а LED прожекторът може да бъде димиран и консумира до 12W мощност. Камерата изисква захранване от 100 V до 240 V в зависимост от региона на монтаж. Използва 2,4 GHz Wi-Fi и е оборудвана с 8 GB (с възможност за разширение до 32 GB) клас 10 micro SD карта.

 

 

 

Наистина ли се постига обещаната интелигентност? По-долу ще разгледаме този въпрос.

 

 

Елегантен и устойчив дизайн

 

Устройството, предложено от производителя е изключително добре изпълнено. Качеството се усеща веднага щом отворите кутията и докоснете солидния алуминиев корпус на камерата. Отпред намираме 12W светодиоден прожектор, който заема почти целия преден панел. Имате възможност да променяте интензитета на прожектора чрез приложението Netatmo Security (да димирате), но трябва да се има предвид, че той е изключително мощен и осветява до 20 м, а нощната детекция е до 15 м с ясна картина. Има възможност за деактивация на прожектора за постоянно осветяване и настройка за включване само когато има събитие, т.е. може изплаши нежеланите посетители с изненадващо осветяване на пространството.

 

 

 

 

 

Малко по-долу е 4-мегапикселовият видео сензор, а отзад 105 dB сирена. Вътре в камерата от Netatmo са интегрирали Wi-Fi чип с честота 2,4 GHz 802,11 b/g/n и 8 GB micro SD (до 32 GB) карта за запис на видеоклипове.

 

Елегантният вид на устройството не завършва с красивото алуминиево покритие, тъй като то е устойчиво на агресивните влияния на околната среда с IPX6 и UV защита. Продуктът е решително луксозен и в допълнение функциите му позволяват да се интегрира във всяка среда.

 

Опаковката съдържа всичко необходимото за фиксиране към стена. Процедурата по инсталация е елементарна за повечето потребители. Видеоклиповете, създадени от екипите на Netatmo, са достъпни на https://bulsmart.bg/bg-product-noc-s-ec-netatmo.html и сайта на производителя, и ще Ви помогнат при настройката.

 

 

 

 

Конфигурация: детска игра

 

Веднъж свързана към електрическата мрежа, процедурата за инициализация се извършва от приложението Netatmo Security. Производителят се е погрижил за интерфейса на софтуера си, достъпен както за Android, така и за iOS. Навигацията е много приятна, разположението на различните опции е добре обмислено и интуитивно.

Потребителят бива насочван по време на сдвояването, независимо дали при идентифициране на модела, създаването (задължително) на акаунта в Netatmo или при свързването към домашната Wi-Fi мрежа.

Що се отнася до връзката на Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC с домашните системи на Google и/или Apple, нещата също са много елементарни. Просто трябва да отидете в приложението Google Home, за да свържете камерата с различните устройства в къщата с помощта на Google Assistant.

Например, ако използвате платформата на Homekit на Apple всичко, което трябва да направите, е да отидете в приложението „Начало“ на iPhone или iPad, след това да сканирате QR кода на Homekit, включен в комплекта на външната камера, и сте готови.

 

 

 

Изключително качество на видеото денем и нощем

 

Преди дори да разгледаме различните интелигентни функции, трябва да споменем високото качество на видеото. Способна да снима до 1080p, нивото на детайлност на Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC е доста впечатляващо и улеснява разпознаването на лице, различаването на роднина от непознат или просто гледане на най-малкото движение около къщата Ви.

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC е с инфрачервен сензор, който отново е с блестящо качество на работа, дори посред нощ, без допълнителен източник на светлина. Тук отново е възможно разпознаването на човек, който приближава вратата или е близо до дома Ви въобще.

 

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC също така може да записва звук, но само в моно. При тестовете не очаквахме видео с изключително качество на звука, но е достатъчно добро, за да чуем отчетливо външния шум. Звукът е с доста отчетлив рендеринг на гласовете на хората и достатъчно фин, за да чуете повечето от околните звуци, без да се налага да се напрягате.

 

 

 

Почти мигновено откриване

 

Сега нека преминем към интелигентните функции, обявени от производителя. Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC може автоматично да разпознава хора, но също така, животни и автомобили. Тя реагира на всяко движение, например да се активира, ако крадецът иска да я елеминира или повреди. Възможно е дори и отдалечено да активирате и деактивирате всяка от функциите й по желание, според нуждите Ви и начина на живот.

 

Разпознаването на обекти е поразително бързо, дори при визуална пречка, блокираща част от погледа й. Отнема не повече от три секунди, докато устройството забележи лице, но също така и само част от тялото, като ръка например и незабавно изпраща известие до смартфона на потребителя. Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC също задейства и запис на видеоклип.

 

 

Освен разпознаването на хора, животните се идентифицират достатъчно бързо и така кучето на съседа веднага може да бъде различено от уличното такова като злосторника във Вашата градина. Разпознаването на движение е много чувствително и се активира при най-малкото трептене в кадъра.

 

Също така чрез приложението Netatmo Security е възможно да създадете приоритетни области за наблюдение. За да направите това, просто влезте през сензорния екран, като нарисувате с пръсти частта от рамката, която искате да се анализира. Сега Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC ще се фокусира повече върху тази област на екрана, за да предвиди физическо присъствие например или за да избегнете задействане, ако вашият домашен любимец играе на това място в градината.

 

 

 

 

 

Когато Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC открие човек, просто щракнете върху известието, показано на екрана на смартфона и натиснете специалния бутон, за да пуснете сирената. Възпроизвежданият звук е изненадващ и силен, като на концерт и е достатъчно мощен, за да изплаши крадците.

 

 

 

 

 

 

Видео: ограничено място за съхранение, но безплатно

 

Както казахме по-горе, Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC може да снима до 1080p. Възможно е обаче да се понижи качеството на потока, особено за по-слаби интернет връзки, за да се получи по-бърз достъп до предаването на живо.

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC не снима непрекъснато. Започва запис само, когато бъде открит даден обект, следвайки Вашите настройки. Може да получите достъп до тях по всяко време през приложението.

 

Netatmo избира да не предлага абонамент за онлайн съхранение за видеоклиповете. Вместо това марката е увеличила възможностите за запис, започвайки с вътрешно съхранение на micro SD карта, до 8 GB (възможно разширяване до 32 GB), което ще позволи видеоклиповете да се съхраняват за няколко дни.

 

Можете да настроите локален FTP да съхранява всички Ваши клипове или да свържете вашия акаунт в Dropbox, за да качвате записани клипове през целия ден.

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC може да ви предложи и "обобщение" на деня, което се състои от последователност от около две до три минути във времето и показва различните открити елементи и лица. Удобно е и така не се налага да гледате многото записани клипове, особено ако камерата Ви е инсталирана с лице към улица с много трафик.

 

 

 

 

Netatmo и платформи за домашна автоматизация: предимство за Apple

 

За целите на този тест тествахме камерата както на смартфон с Android, така и на сартфон с iPhone, за да видим разликите по отношение на интеграцията в платформите за домашна автоматизация на Google и Apple, но също така и възможните взаимодействия с техните гласови асистенти. Приложението Netatmo Security е идентично и за двете мобилни операционни системи и предлага един и същ интерфейс.

 

Нека започнем с Android и интеграцията с Google Home. Инсталацията е лесна, но ще е необходимо ръчно да добавите устройството от приложението. След като операцията приключи, можете да използвате само Google Assistant или приложението, за да включвате и изключвате прожектора.

 

Можете да преглеждате видео емисията от камерата, но само на устройство Google Nest с дисплей или на неговия екран чрез Chromecast. Това всъщност няма смисъл, основното предназначение на тази свързана камера е именно да преглеждате изображенията от разстояние. Влизането в Google Home всъщност няма особен смисъл, тъй като всички тези контроли са достъпни от основното приложение.

 

По отношение на Apple нещата стоят по различен начин. Свързването на устройството с iPhone или iPad е много по-проста операция и има много повече налични опции. От приложението AppleHomeKit е възможeн директен достъп до видео потока на Смарт външна камера със сирена Netatmo, NOC-S-EC, както и включване/изключване на прожектора. Видеопотокът е достъпен от всички устройства на Apple, свързани към един и същ акаунт в iCloud, включително Apple Watch, а вече и от Apple TV.

 

Приложението AppleHomeKit също може да изпраща известия в случай на откриване на движение или на отделен човек, но те дублират тези на приложението Netatmo Security. Ще трябва да изберете кое приложение предпочитате, за да не бъдете затрупани от сигнали.

 

Netatmo също така посочва, че е възможно да записвате видеоклипове във Вашия акаунт в iCloud чрез функцията за защитен видео Homekit. Напомняме, че тази система, предлагана от Apple, позволява на абонатите, които плащат за съхранение в iCloud, да записват автоматично своите видеонаблюдения. Ако Netatmo посочи възможността за активиране на запис, приложението AppleHomeKit не показва никакви настройки, позволяващи това.

Просто, интуитивно, без да се натрапват в личния ти живот, продуктите за сигурност на Netatmo ти помагат да поемеш пълен контрол над дома си! С умната вътрешна камера например получаваш сигнали в реално време на телефона в случай на нарушител в твоя дом. А вграденото лицево разпознаване гарантира личната неприкосновеност на семейството и дава възможност да деактивираш видеозаписите и известията за своите близки!

прочети още

БулСмарт организира разпродажба на разклонители, щепсели и адаптори с марка Legrand до 27 март 2023. По същото време можете да се възползвате и от 15% отстъпка за различни смарт продукти Netatmo и Bticino.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" в БулСмарт! Вземете дo 35% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още