Спестяване на енергия с "умен дом" Legrand - осветление

13 декември 2022
Спестяване на енергия с "умен дом" Legrand - осветление

Намаляването загубата на енергия (и следователно средства) е едно от най-големите предимства на умния дом. Как се случва? Като адаптирате потреблението на енергия към собствените си навици, следите консумацията си и във всеки един момент, дори и далече от дома, можете да контролирате осветлението, отоплението и контактите вкъщи.

 

 

 

 

Дори и вече да сте вникнали в сметките за комунални услуги и да ги разбирате добре, проследяването и анализа на консумацията ви във времето е трудна. Да не говорим, че сметките изобщо не ви дават представа откъде идва най-високата дял, за да можете да регулирате потреблението си.

 

 

 

Умният дом ви дава възможност, без да променяте своите навици и без да спазвате някаква дисциплина в потреблението на електроенергия, така да организирате функционирането на системите у дома, че потреблението на енергия да е оптимално. Резултатът - намалени месечни разходи за енергия и грижа за природата чрез намаляване на въглеродния отпечатък.

 

 

 

 

Как се случва с осветлението?

*Обещахме в отделни статии да проследим различните възможности за това.

 

 

Интелигентно осветление

 

Контролът на осветлението може да бъде автоматизиран така, че да няма излишно включени лампи, когато не са нужни. Напр. със сценарий ИЗЛИЗАМ можете да зададете изключване на всички лампи вкъщи. Инсталирането на осветление, което се включва само при засичане на движение или при човешко присъствие /инфрачервени детектори/, в коридора у дома или на стълбището в жилищната сграда, е още един неангажиращ във времето начин да регулираме консумацията на енергия за осветление. Приглушаването на светлината (димиране), когато не ни е нужно силно осветление, е още един лесен начин за управление на консумацията.

 

За да изясним как се случва, просто ще кажем, че не е необходимо да започнете генерален ремонт на жилището си!

 

Достатъчно е на мястото на съществуващ контакт да включите Стартов пакет от избрана серия и да подмените настоящите ключове и контакти с умни механизми, като ги присъедините през приложението към системата. За да получите повече естетика е добре да ги завършите с рамки от избраната серия.

 

Можете да избегнете ползването на Стартов комплект ако имате място в апартаментното табло, където можете да вградите gateway с размера на два обикновени прекъсвача. Сериите са решени както в италиански, така и в немски стандарт (последният е масово разпространен в България).

 

 

В допълнение с упавлението на щори, завеси и корнизи можем да направим така, че да използваме максимално естествената светлина. Например, ако сутрин в часа, в който ставаме от сън, щорите се вдигат - няма да е нужно да се палят лампи. Е, стига да не ставаме "по тъмно"!?!

Питате се колко бихте спестили от управление на осветлението. Тук ще ви изненадаме - до около 30% средно спестена енергия за осветление на година, като имате предвид, че изчислението е на база на стандартни решения за осветление.

 

За повече подробности може да разгледате Смарт серия Living Now, Classia, Vlaena Life и Valena Allure.

 

 

Как се монтира механизъм?

 

Следвайте стъпка по стъпка как да сглобите функционалната част и след това естетичната част, за винаги перфектни резултати. Тук стъпките са илюстрирани с продукти в италиански стандарт, но принципа е същият и при немски стандарт.

 

1. Монтаж в стандартна конзола

Монтаж в стандартна конзола
 
 
 

2. Закрепете монтажната рамка към конзолата. Първата стъпка е завинтване на монтажната рамка към конзолата

 

Закрепете монтажната рамка към конзолата


 

3. Окабелете механизмите и затегнете монтажната рамка

Завършете монтажа на функционалната част, след това поставете защитната капачка. Защитната капачка предпазва функционалната част по време на ремонтни и довършителни дейности. Махнете я преди монтажа на естетичната част.

 

Окабелете механизмите и затегнете монтажната рамка


 

4. Махнете защитната капачка

 

Махнете защитната капачка
 


 
5. Закрепете лицевите панели към декоративната рамка.
 
Лицевите панели трябва да бъдат закрепени към декоративната рамка, преди да се монтира естетичната част върху функционалната част.
 
Закрепете лицевите панели към декоративната рамка

 

 

6. Монтирайте естетичната част.

Просто щракване и естетичната част се закрепва лесно върху монтажната рамка.

 

Монтирайте естетичната част


 
 
Как се инсталира смарт механизъм?
 
 
1. Механизмите се инсталират и окабеляват точно както стандартните механизми, вижте горните стъпки.
 
На мястото да стандартен механизъм, монтирайте съответния като функция смарт механизъм: един смарт механизъм за всеки токов кръг. Не забравяйте да свържете и нулевия проводник.
 
 
На мястото на стандартен механизъм

 

 

Смарт механизма е вече функционален, може да проверите системата като активирате различни товари.

 

Свързания механизъм е вече функционален
 
 
2. Устройствата се свързват помужду си чрез просто натискане на бутон или през приложението, което ви води през цялото време
 
Изключете и включете електрическата система
 
 
Изключете и включете електрическата система

 

 

 

Натиснете основния безжичен сценариен ключ „Излизам / Прибирам се“ (доставя се с gateway) за 5 секунди.
 
 
 
Натиснете основния безжичен

 

 

Устройствата се свързват автоматично.

 

Устройствата се свързват автоматично.

 

 

 

Вече може да използвате основния безжичен сценариен ключ „Излизам / Прибирам се“ за активиране на сценария.

Вече може да използвате

 

 

 
3. Системата може да се разшири с безжични ключове, сдвоени към съответните жични устройства
 
Натиснете основния безжичен сценариен ключ „Излизам / Прибирам се“ (доставя се с gateway) за 5 секунди. Не е нужно допълнително копаене, разбиване и окабеляване там, където ви е нужен, но не е предвиден ключ.
 
Натиснете основния безжичен

 

 

 

Инсталирайте безжичните ключове, където пожелаете, при необходимост може да ги преместите.

 

Инсталирайте безжичните ключове
 
 
 
За повече подробности може да разгледате Смарт серия Living Now, Classia, Vlaena Life и Valena Allure, както и да се обърнете към нашите специалисти за консултация тук.

Просто, интуитивно, без да се натрапват в личния ти живот, продуктите за сигурност на Netatmo ти помагат да поемеш пълен контрол над дома си! С умната вътрешна камера например получаваш сигнали в реално време на телефона в случай на нарушител в твоя дом. А вграденото лицево разпознаване гарантира личната неприкосновеност на семейството и дава възможност да деактивираш видеозаписите и известията за своите близки!

прочети още

БулСмарт организира разпродажба на разклонители, щепсели и адаптори с марка Legrand до 27 март 2023. По същото време можете да се възползвате и от 15% отстъпка за различни смарт продукти Netatmo и Bticino.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" в БулСмарт! Вземете дo 35% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още