Какво всъщност е "Умен Дом"?

22 ноември 2022
Какво всъщност е "Умен Дом"?

Най-общо казано "умен дом" е централизирано управление на битовите системи у дома като осветление, електроуреди, отопление, видеонаблюдение и т.н. Основна цел е да улесним живота си като се разтоварим от рутинните задачи, които често са ни дори досадни.

 

 

Принципът на действие на системата за интелигентен дом се основава на команди. Удобството е, че командите могат да се задават физически /при взаимодействие с устройството или уреда/, гласово или чрез приложение в смартфона ни. Последната опция позволява само с натискане на няколко бутона да контролирате всички процеси на имота си от разстояние. Да, вече не е нужно да сте у дома, за да включите осветлението или да увеличите градусите на отоплението, да изключите бойлера или да видите на дисплея на телефона си кой звъни на вратата.

 

 

Още едно предимство на smart home е създаването на сценарии - можете например да зададете различни температури на отоплението в различните часови диапазони на деня или да включите бойлера половин час преди да се приберете, да вдигате щорите всеки делник в 7:30 часа, за да ви буди естествената светлина, а не будилник.

 

 

Legrand имат иновативен подход към концепцията "умен дом" - разглеждат я като отворена система, правят лесно интегрирането й без да се изискват системни промени. Можете да стартирате с един "умен" ключ за осветление и постепенно да надграждате според вашите индивидуални нужди и възможности. А с какво да надградите първия си умен ключ? Например с още умни ключове и контакти, за да управлявате осветлението, електроуредите и щорите, със система за сигурност на дома, с интелигентни термостати или термоглави, със звънец или видеодомофон, с умен контактор за бойлер... и мнооого повече!

 

 

 

 

* за повече подробности, изготвяне на спецификации или просто разясение може да ни потърсете тук.

 

 

 

Намаляването загубата на енергия (и следователно средства) е едно от най-големите предимства на умния дом. Как се случва? Като адаптирате потреблението на енергия към собствените си навици, следите консумацията си и във всеки един момент, дори и далече от дома, можете да контролирате осветлението, отоплението и контактите вкъщи.

прочети още

Най-общо казано ползата от "умния дом" са комфорт, спестяване на енергия, сигурност и свобода да управляваме дома си от разстояние.

прочети още

Не е ли прекрасно? Чрез Смарт термостат Smarther 2 с Netatmo, управлявате отоплението у дома и следите електроконсумацията.

прочети още