Неволята учи!

27 септември 2022
Неволята учи!

Как да си помогнем сами и да повлияем на разхотите ни за отопление през наближаващия зимен сезон при „обещаните“ неконтролируемо високи цени на енергоносителите в Евпора и в частност България?

 

 

Настъпването на зимата всяка година кара мнозина българи да си зададат един много важен въпрос:

 

Как да отоплявам жилището си по-евтино и по-ефективно?

*Вижте в секция промоции

 

Тази година той е още по-актуален. Всеки от нас търси подходящото решение - дали да заложи на централно отопление, газов котел, климатик, камина, пелетен котел, като съответно се опитва да оптимизира по някакъв начин сметките си, които сериозно набъбват в студените месеци. Настоящият момент и неизвестностите в световен план карат този въпрос да звучи още по-значимо. Дори да не работим от вкъщи, то нашите деца обитават дома и то не целодневно, което води до разходи за отопление заради невъзможност за прецизни настройки на желаните температури в различните часови пояси от денонощието.

 

 

Отговорът на това как да намалим сметките за отопление през зимата е комплексен.

Първо трябва да се запитаме кой е най-ефективният начин на отопление. Едва ли в момента има експерт, който да се ангажира с категоричен отговор на този въпрос. Ако пазарът се опитва контролира цените на едни енергоносители, то непрекъснато променящата се политическата обстановка и решенията за намеса на правителствата върху цените на други, водят до невъзможност за категоричен отговор в дългосрочен план.

 

 

 

 

 

Много хора ще работят от дома си тази зима заради извънредната епидемиологична обстановка

Снимка: NETATMO

 

 

Остава да си помогнем сами, доколкото това е възможно!

 

Изследване на Българска национална асоциация "Активни потребители" показва, че най-изгодният и удобен начин за отопление през зимата си остава парното - без значение дали с централно парно или с котел.

 

Именно заради това, една допълнителна инвестиция може да ни спести значителна сума от годишната сметка за отопление.

 

 

С умен термостат няма да жертвате кофорта си, докато сметките ви намаляват Със смарт термостат няма да жертвате комфорта си, докато сметките ви намаляват
Снимка: NETATMO

 

 

Смарт термостати и термоглави

 

Технологията отново ни идва на помощ. Става дума за смарт термостати и смарт термоглави, които извеждат контрола на отоплението до съвсем ново и интелигентно ниво.

Една от причините за високи сметки по принцип е статичният контрол на температурата - степените на радиаторите, които регулираме ръчно и без възможност за прецизна настройка.

Смарт термостати и смарт термоглави позволяват прецизно регулиране на температурата по предварително зададени денонощни и седмични графици. Освен това могат да се контролират и дистанционо, т.е. от разстояние. Въвеждането на икономичен режим пък позволява да понижим температура в стаята, когато спим или сме извън нея. Именно по този начин пестим и средства. Изследване показва, че 93% от собствениците на смарт термостати или смарт термоглави са отчели сериозно понижаване на сметките още през първата година на използване.

 

Ползите от умния термостат се усещат от всички Ползите от смарт термостата се усещат от всички
Снимка: NETATMO

 

Възможно е също така настройването на различни температури за всяка отделна стая. Всичко това позволява много по-ефективно отопление и повишава комфорта. Разликата, както споменахме по-горе е, че степените на стандартните термоглави на радиаторите са статични и водят до неефективно оползотворяване на топлинната енергия.

 

 

Предложенията

 

Изборът на смарт термостат или смарт термоглава е следващата ни задача по пътя към спестяването от сметките за отопление. Много от предлаганите устройства на пазара обаче не позволяват същински контрол или пък са с частични функции. Сред всички налични решения се открояват предложенията на лидерите в областта NETATMO, част от Legrand Group.

На първо място смарт термоглави на NETATMO са съвместими с над 90% от предлаганите и съществуващи радиатори, благодарение на 6-те адаптора, включени в комплекта. Можете да направите проверка за съвместимост тук.

 

Радиаторните термоглави NETATMO могат да се монтират хоризонтално или вертикално, така че дизайнът на дома ви ще остане непроменен. Те непрекъснато измерват температурата чрез вградени сензори, което позволява прецизен контрол на настройките на температурата.

 

НЕТАТМО ще ви помогне да спестите значителна сума от сметката си NETATMO ще ви помогне да спестите значителна сума от сметката си
Снимка: NETATMO

 

Друго предимство на NETATMO решенията за отопление са режимите: "Отворен прозорец", "Продължително отсъствие" и "Предпазване от замръзване".

Интелигентните термоглави NETATMO  са оборудвани със сензор за разпознаване на отворен прозорец, който автоматично изключва радиаторите в помещенията, в които има отворени прозорци. Режим "Продължително отсъствие" гарантира поддържане на постоянна температура у дома, ако отсъстваме за по-дълго време. В режим "Предпазване от замръзване" системата е изключена, но следи околната температура и при падане под определена граница включва отоплението. Именно тези режими позволяват да запазим дома си достатъчно топъл, докато ни няма, за да не се налага да "надуваме" парното, когато се върнем. Точно това е един от начините за повишаване на ефективността и спестяване от сметките.

 

Смарт термостати NETATMO, както и смарт термоглави NETATMO, могат да работят независимо едни от други и позволяват настройка през нашия смартфон, таблет или компютър, а благодарение на съвместимостта с Apple HomeKit, Alexa и Google Assistant можем да контролираме отоплението дори и с гласа си. За функционирането им е необходим Wi-Fi рутер и интернет достъп - нещо, което има във всеки дом.

 

 

Умният термостат работи по-добре в комплект със свързани винтили Умният термостат работи по-добре в комплект със смарт винтили
Снимка: NETATMO

 

Всички продукти имат изкуствен интелект и самообучителни функции и следят едновременно външната и вътрешната температура на жилището, за да гарантират желания комфорт. По този начин може да вкараме настройките на своето парно в напълно оптимален режим, така че едновременно да ни е топло, но и да пестим. Можем да разберем веднага и как сме подобрили ефективността на отоплението си, защото има възможност за преглеждане на историята на системата.

 

Точно така. NETATMO решенията за отопление ни позволяват да проследим и оптимизираме потреблението на енергия, както и да имаме достъп до историята на нашите данни - вътрешни температури, график на отопление, фази на активност на котела. А в края на всеки месец пък може да получаваме персонализиран отчет за реализираните икономии на енергия.

 

Стартовият пакет на NETATMO за отопление с интелигентни радиаторни термоглави се нуждае само от отговорите на пет въпроса, за да създаде график за отопление, който е в съответствие с вашия начин на живот. Той проектира удобна и икономична отоплителна схема стая по стая. Функцията за автоматично адаптиране на интелигентните радиаторни термоглави оптимизира отоплението в зависимост от външните температури и изолацията на дома ни, като регулира топлината на радиатора, за да гарантира точната температура в точното време.

 

Управлението на системата става чрез лесно приложение

Снимка: NETATMO

 

Друго съществено предимство на устройствата на NETATMO е лесната им инсталация, с която може да се справим и сами. Тук на помощ идват и видеата, подготвени от компанията, които да ни напътстват при поставянето им.

 

 

По-малко пари за отопление със запазен комфорт

 

Решенията за отопление на NETATMO превръщат отварянето на прозореца, за да охладим претоплена стая, или пък нарочното поддържане на ниска степен, за да пестим, в лош спомен от миналото. Те са перфектното решение за множество сценарии.

 

Монтирането на винтилите на НЕТАТМО не изисква викането на майстор Монтирането на винтилите на NETATMO не изисква уменията на майстор
Снимка: NETATMO

 

Ако сме на работа, а детето ни е половината от деня само у дома, то може да зададем точни и различаващи се настройки за всяка една стая у дома, почасово  и то само с няколко клика на телефона. Ако не сме създали автоматичен график, то малко преди да си тръгнем за вкъщи в края на работния ден, можем да повишим дистанционно температурата в хола, кухнята или спалнята. Всичко това може да се избегне ако зададем график, който сам си следи външната и вътрешна температура, отчита и сравнява с въведеното от нас и контролира кога да достигне до желаното. Така, ако сте задали температура в хола 24 градуса за 18.30 часа, но навън е 20, то радиаторната глава ще изчисли сама кога да започне да нагрява, така че да се получи търсения резултат по заданието. Различно ще бъде изчислението и продължителността на нагряване на радиаторите, ако външната темрература е 12 градуса. Тук именно специалистите намират най-голямото предимство за спестяване в сравнение с конвенционалните термоглави.

 

Установено е, че оптималната температура за сън е по-ниска от тази, в която прекарваме будната част от деня си. Ако искаме да спестим пари, то може да настроим температурата на парното на 16 или 18 градуса за часовете, в които спим. Тук можем да зададем по-висока температура за часа на ставане от сън. Така ще пестим, докато спим, но без да студуваме.

 

 

Умният избор за зимата

 

Най-добрата инвестиция, която може да направим, за да спестим от сметки и да повишим комфорта си през зимата, е да закупим смарт термостат NETATMO (при битов котел) и стартовия пакет от смарт радиаторни термоглави NETATMO (при централно парно). С тяхната комбинация ефектът от използването им става още по-голям, а потребителите имат контрол над температурата във всяка стая.

 

Умният термостат е изкчително лесен и удобен за ползване Смарт термостат NETATMO е изкчително лесен и удобен за ползване
Снимка: NETATMO

 

Истината е, че инвестицията, която ще направите в покупката на смарт термостат и/или смарт радиаторни глави, най-вероятно ще ви се върне още през първата година, особено ако сте семейство с деца.

 

Настоящите неясноти и официални заплахи в широкото публично пространство „обещават“ трудности на много българи. Решенията на NETATMO от Legrand Group са един от начините да си помогнете сами, без да жертвате комфорта за вас и вашето семейство.

 

Можете да откриете продуктите онлайн в Булсмарт.

 

Просто, интуитивно, без да се натрапват в личния ти живот, продуктите за сигурност на Netatmo ти помагат да поемеш пълен контрол над дома си! С умната вътрешна камера например получаваш сигнали в реално време на телефона в случай на нарушител в твоя дом. А вграденото лицево разпознаване гарантира личната неприкосновеност на семейството и дава възможност да деактивираш видеозаписите и известията за своите близки!

прочети още

БулСмарт организира разпродажба на разклонители, щепсели и адаптори с марка Legrand до 27 март 2023. По същото време можете да се възползвате и от 15% отстъпка за различни смарт продукти Netatmo и Bticino.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" в БулСмарт! Вземете дo 35% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още