• Начало »
  • Новини »
  • Сигурност около и у дома със смарт камерите на Netatmo, преглед на специалистите

Сигурност около и у дома със смарт камерите на Netatmo, преглед на специалистите

19 август 2022
Сигурност около и у дома със смарт камерите на Netatmo, преглед на специалистите

Един от плюсовете на технологията за интелигентен дом е свободата, която ни дава да изградим наши собствени системи. Компании като Netatmo ни позволяват да избираме сами устройствата за домашна сигурност според нуждите ни. Смарт външна камера със сирена Netatmo и подвластника й Смарт външна камера Netatmo, са такива устройства. Към тях се присъединяват Смарт видеозвънец Netatmo и Смарт Welcome вътрешна камера NETATMO. Така гамата от продукти за интелигентен дом на Netatmo става изключително богата.

 

 

Ако сте отложили ползването на скъпа камера поради разходи за абонамент, Netatmo е достойна алтернатива.

 

Смарт външна камера Netatmo излиза на пазара 2016 г., когато беше наречена Presence. И въпреки че тази нова версия има вградена сирена, инструкциите все още носят името Presence. Всъщност няма други разлики между новата и старата версия, така че този преглед се отнася и за двете: в най-новия модел има мощна 105 dB сирена.

 

Ако търсите външна охранителна камера, една от основните причини, поради които Netatmo все още е един от най-добрите избори е, че записва видео на вградена 8GB microSD карта. Това означава, че цената за достъп до вашата камера през интернет е много по-ниска от други подобни решения, при които трябва да се плаща за съхранение на цялото видео. И това означава, че няма нужда да плащате никакви абонаментни такси: по-високата цена на камерата е единствената цена, която някога ще платите.

Смарт външна камера със сирена Netatmo

Струва си да се отбележи предварително, че опцията за досадното непрекъсна записване се заменя от интелигентно откриване на движение и означава, че се записват всички важни събития и няма нужда от часове записи, в които не се случва нищо значимо.

 

Независимо дали я смятате за грозна или със страхотен дизайн, едно от най-хубавите неща на Смарт външна камера със сирена Netatmo е, че не изглежда като охранителна камера. Лещата е отдолу и на пръв поглед се забелязва само светлината на прожектора й. Ако не друго, то обективът лесно се бърка със сензор за движение, така че малко хора ще осъзнаят, че са записани.

 

 

Инсталация

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo изисква кабелна връзка с вашия дом. Предимството тук е, че не се налага да зареждате или сменяте батерии, но може усложни монтажа в сравнение с други подобни устройства.

 

За разлика от други външни камери, Смарт външна камера със сирена Netatmo е предназначена да замени съществуващо външно осветление. Така че, ако имате такова, инсталирането е много лесно. В противен случай, ще трябва по някакъв начин да осигурите захранване от мрежата. Ако това вече е твърде голямо предизвикателство, ползването на електротехник е следващата стъпка.

 

Ако приемем, че имате външно осветление, проверете отново на телефона си дали имате добър Wi-Fi сигнал на това място и след това можете да пробиете в стената двата необходими отвора за скобата. След като последната е монтирана (фиксиращите елементи и винтовете са включени в комплекта), можете лесно свържете захранващите кабели, тези за старото ви осветление.

 

Монтирането на квадратния пластмасов капак към металната скоба става с включения в комплекта шестостенен болт, който закрепва камерата към скобата и вече можете да накланяте устройството нагоре и надолу, както и наляво и надясно, така че да сочи точно в желаната посока.

 

Единственият потенциален проблем е, когато имате няколко външни осветления, управлявани от един и също място, и когато не всички са заменени от камерата. В този случай те ще бъдат включени през цялото време (или камерата ви ще бъде изключена, когато изключите другите светлини).

 

За да настроите Смарт външна камера със сирена Netatmo, след като е включена, ще трябва да инсталирате приложението Netatmo Security и да регистрирате акаунт в Netatmo.

 

QR кодът се доставя в комплект с камерата, ползвате го, когато приложението ви каже, а след това просто трябва да изберете коя Wi-Fi мрежа да използва и паролата. Внимание: Запазете QR кода!

 

Обърнете внимание, че използва Bluetooth за настройка и може да се направи само с помощта на телефон – не компютър.

 

 

Датчик за движение

 

Лицевото разпознаване  не е включено като опция в смарт външните камери Netatmo, тъй като вътрешната камера на Netatmo има тази функция.

 

Смарт външна камера със сирена Netatmo  може да открие дали вижда човек, животно или кола. Това работи за обекти на разстояние до 100 м и изпраща предупреждения до вашия телефон и дори до вашия смарт часовник.

 

 

 

 

Предимството на тази система е, че за разлика от другите камери, не получавате поток от известия, за движение, само защото има дърво, което се движи от вятъра.

 

Можете да деактивирате известията за животни и коли, така че да получавате известия само за нещата, за които наистина ви интересуват.

 

Освен всичко по-горе, можете да настроите до четири отделни зони, които да наблюдавате за движение и да игнорирате всичко останало. Това е полезно, ако установите, че получавате фалшиви аларми.

 

 

 

 

По отношение на известията, можете да зададете период от време кога да ги получавате, например от 7 сутринта до 23 часа.

 

Има и опция да получавате известия само когато никой не е вкъщи, но опцията работи само ако имате и Смарт Welcome вътрешна камера NETATMO.

 

Сигналите пристигат в рамките на няколко секунди след засичане на движение,  а точността на алгоритъма е впечатляващ. Той може правилно да идентифицира човек, движещ се в градината на приблизително 100 м разстояние, и да улови изненадващ брой животни, които се движат през нощта, тук камерата използва своето инфрачервено (нощно) виждане.

 

Говорейки за зоната за наблюдение, може да персонализирате къде точно камерата да проследява движение.

При засичане на движение клипът се записва на включената карта с памет от 8 GB, която може да се разшири до 32 GB. Според Netatmo 8GB покриват около сто клипа. Това звучи като много, но ако в задния двор, се разхождат много котки например, това са само около три или четири дни. Когато картата се запълни, най-старите записи се изтриват. Можете също да добавите лично облачно хранилище за записи. Опциите включват Dropbox или частен FTP сървър. Освен това, единственият начин да спечелите място е като замените с по-голяма microSD карта. Не можете да намалите разделителната способност и, честно казано, не бихте искали.

 

Можете да гледате клиповете, които записват, когато нещо бъде открито. Можете също да гледате на живо от камерата. През повечето време това е достатъчно, но ако сте човек, който обича да се връща към минали моменти много дълго назад във времето, тази камера не е за вас.

 

Когато microSD картата се напълни, най-старите видеоклипове се изтриват автоматично. Ако искате да запазите всичко, можете да свържете акаунта си в Dropbox, но най-добрият вариант е да настроите камерата да изпраща видео към FTP сървър, като такъв, работещ на NAS устройство. По този начин можете лесно да получите достъп до full-HD клиповете и видеото ще бъде безопасно съхранено.

 

 

Приложението Netatmo Security

 

На главния екран на приложението има неподвижно изображение от избраната камера (прекарвате пръст между тях, ако имате повече от една) и трябва да докоснете бутона за възпроизвеждане, за да видите видео емисия.

Можете да завъртите телефона си, за да направите видеото на цял екран, както да използвате цифрово увеличение, за да можете да направите нещата по-големи.

Под мини изображението има хронология на събитията.

 

Една или повече миниатюри подчертават това, което е открито. С докосването на някоя от тях можете да възпроизведете видеоклипа, съдържащ действието. Миниатюрата не само ви показва въпросния обект, но приложението интелигентно изрязва около обекта, за да ви даде ясен изглед към него, преди дори да отворите клипа. Например, ако котка премине в ъгъла на зоната за набл юдение на камерата, миниатюрата ще се изреже до котката, въпреки че не е в центъра на рамката. Netatmo ви позволява бързо да идентифицирате защо клипът е заснет.

 

Ако е от значение, можете да изтеглите клипа на телефона си и лесно да го споделите с други.

Най-добре е да изтегляте клипове, когато сте у дома в същата Wi-Fi мрежа за най-бърза скорост, но можете да го направите от разстояние.

 

Прожектор и сирена

Прожекторът е хубав и ярък и има плъзгач, за да можете да го затъмните до желаната яркост (да го димирате). Светлината може да бъде включена, изключена или с автоматичен режим. В последния можете да го настроите да се включва всеки път, когато бъдат открити хора, коли или животни. Вие просто активирате категориите, които искате. Има и „други движения“ като универсален вариант.

Може да очаквате сирената да се задейства автоматично, когато човек бъде открит през определени часове, но това е изцяло ръчна работа. По същество идеята е да го включите, ако сте забелязали някой да прави нещо, което не харесвате: в приложението се появява бутон, когато камерата долови човек.

Сирената на Смарт Welcome вътрешна камера NETATMO е доста силна, 105 dB. Можете да я задействате чрез приложението. Това вероятно е най-доброто, за да не тревожите съседите излишно.

Камерата работи с Google Assistant и Alexa. През екран свързан с асистент можете да наблюдавате живо предаване, което е с високо качество.

 

 

 

Вграденият прожектор може да се включва автоматично, когато засече движение, или може да се включва и изключва от приложението. Освен това може да се димира и в приложението. При пълна яркост прожекторът покрива широка област. Може лесно да замени съществуващ прожектор и/или лампа от вашия двор/веранда. Вграденото нощно виждане също е доста добро, с 20-метровия си обхват.

Когато камерата засече движение, тя различава хора, автомобили, животни и други. В приложението, когато възникне събитие, иконите ви показват какъв вид обект е открит.

 

 

Има интеграция с Google Assistant и Amazon Alexa (и поддръжка за HomeKit също), така че можете да включвате и изключвате светлината с гласа си, стига да имате съвместим смарт високоговорител или друго устройство с вградени асистенти.

 

 

Цена

 

Където и да живеете, това е относително скъп избор в сравнение с други външни камери за сигурност, но винаги е важно да вземете предвид разходите за целия живот, а и не на последно място многообразието от функции и тяхното качество. Повечето производители използват облачно пространство и следователно начисляват абонаментна такса, месечна или годишна. С Netatmo плащате само веднъж и след това можете да го притежавате и използвате свободо.

Можете да разгледате повече тук.

 

Просто, интуитивно, без да се натрапват в личния ти живот, продуктите за сигурност на Netatmo ти помагат да поемеш пълен контрол над дома си! С умната вътрешна камера например получаваш сигнали в реално време на телефона в случай на нарушител в твоя дом. А вграденото лицево разпознаване гарантира личната неприкосновеност на семейството и дава възможност да деактивираш видеозаписите и известията за своите близки!

прочети още

БулСмарт организира разпродажба на разклонители, щепсели и адаптори с марка Legrand до 27 март 2023. По същото време можете да се възползвате и от 15% отстъпка за различни смарт продукти Netatmo и Bticino.

прочети още

От днес до неделя цените са "смарт" в БулСмарт! Вземете дo 35% отстъпка за десетки продукти, които ще улеснят Вашето ежедневие.

прочети още